Poštovani članice i članovi PSSDŽ

Malo kasnimo sa slikama iz Octopusa (dio krivice snosi službeni fotograf saveza) gdje se 28.06.održavala redovna skupština PSSDŽ i nakon nje fešta povodom izvarednih rezultata naše županije na državnim i međunarodnim natjecanjima. Na skupštini je bilo dosta rasprava, pa i povišenih tonova što je i normalno kada ljudi imaju različita mišljenja o istoj temi. Međutim najvažnije je da su sve odluke donešene u interesu županijskog saveza što se vidi i po rezultatima zadnjih sezona. Pogrešnih odluka u samom sustavu natjecanja je bilo i biti će ih uvijek, ali da bi ih sveli na najmanju moguću mjeru izabrali smo dva nova člana Upravnog odbora. To su Mladen Banjan i Hrvoje Tešija kojima čestitamo na izboru i želimo im puno uspjeha u radu. Nakon skupštine krenula je zabava s jelom,pićem i muzikom jer naš je županijski savez ove sezone premašio rezultate od prošle za koju smo mislili da je nemoguće ponoviti. Kada sad zbrojimo sve pehare koje su naši igrači(ce) osvojili samo u službenim disciplinama dolazimo do nevjerovatnog broja od 27 komada(pobjednici Hrvatske masters serije 4,pojedinačno PH 10,ekipno PH 8 i EP 5). Što se tiče same fešte mensečini da naši slavljenici nisu baš za ples ,već im je bilo draže natjecati se u kuglanju, biljaru, stolnom nogometu, a pikado da ne spominjemo. Nema straha za rezultate naše županije dok je toliko natjecateljskog duha u naših igračica i igrača.

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

Ponosni predsjednik PSSDŽ

 


Finale kupa za dame - pobjeda PK Tuning

 


 

Poštovani članice i članovi najboljeg pikado saveza u RH

 

Nakon svih odličnih rezultata ove sezone na PH i EP došlo je vrijeme za veliku zabavu koja će se u održati u kuglani OCTOPUS ul.Jurja Dobrile 1.Fešta je predviđena za srijedu 28.06.u 20 sati i svi ste pozvani.Zabavljati će nas harmonikaš Marino Franičević i njegov bend,a roštilj je besplatan za sve,kao i lipa torta iz Dolcemanie.Piće se plaća po povoljnim cijenama kao i prošle godine.Parking kod kuglane se prestaje naplaćivati nakon 22 sata.Prije toga održati će se na istom mjestu redovna skupština našeg saveza.Početak sastanka je u 18 sati,a predviđen je slijedeći dnevni red:

 
 1. Financijski izvještaj za 2016.
 2. Rješavanje problema oko popune 1.lige
 3. Prijedlozi o promjenama sistema natjecanja i pravilima za slijedeću sezonu
 4. Razrješenje člana Upravnog odbora PSSDŽ
 5. Izbor člana Upravnog odbora PSSDŽ
 6. Razno
 

Na skupštinu su obavezni doći po dva predstavnika kluba koji sudjeluju u natjecanju kako propisuje statut PSSDŽ.Veoma je bitno da to budu predsjednici klubova koji će preuzeti odgovornost za odluke koje se donesu na skupštini.

 

Sportski pozdrav 

Eduard Akrap ponosni predsjednik PSSDŽ 


 

ZAVRŠNICA KUPA - POBJEDA EKIPE POSEJDON 2

Posejdon 2 potvrdio je status nositelja i glavnog favorita završnice županijskog kupa.Završnica se već tradicionalno održala u c.b.Double out,samo je ovaj put zbog dosta izejdnačenih susreta natjecanje potrajalo do ponoć i kvarat što je ipak malo predugo.Doduše dogodio se i kvar na pikado aparatu pa smo i tu izgubili nešto vremena,ali na ovaj broj aparata TOP 8 bi bio puno bolji format.To je ipak za širu raspravu pa razmislite do redovne skupštine našeg saveza.Sad se vratimo do sportskog dijela završnice kupa.Mada je Posejdon 2 osvojio ovaj kup,kao i svih nekoliko sezona prije,najviše simpatija publike pobrala je ekipa Light koja je pokazala da će biti ozbiljan protivnik svim prvoligaškim ekipama u natjecanju slijedeće sezone.Njihovo drugo mjesto je slična priča Duplog iz prošle završnice kupa,kada su nakon osvajanja prvog mjesta u drugoj ligi igrali finale s Posejdonom 2.Potencijal je tu sad je samo pitanje kako će se razvijati njihova priča slijedećih sezona.Utakmica za treće mjesto pripala je Split Londri mada su nakon skupina ostali bez Romea Grbavca koji je morao na radno mjesto.Očito je i zamjena Stipe Malenica koji rijetko igra zadnjih sezona bio dovoljan za pobjedu protiv trostrukog prvaka Hrvatske.Dioklecijan ipak teško može konkurirati bez glavnih igrača najboljim ekipama, mada su u polufinalu dobili jedan set protiv Posejdona 2 i malo zabrinuli Kaštelane.I u drugom polufinalu igrala su se tri seta,a pobjedu je odnio Light i zasluženo se plasirao u finale kupa.Igrala se i utakmica za peto mjesto između Royala i Dioklecijana 2 koja je također odlučena u tri seta nakon dosta izjednačene borbe u korist splićana i oni su peti predstavnici naše županije na kupu RH.Rezultati ćete vidjeti na dnu teksta,a sad nekoliko zanimljivosti.Danijel Ivezić nije izgubio niti jedan susret u subotu i ima rezultat 13-0,Roberto Brko je na u oba seta finala pobjedio velikog Vladimira Lešića,Miro Milković je pogodio jedan od najzanimljivijih izlaza u zadnje vrijeme pogodivši 155 (51,bull,54),Stanko Kaleb je popio sve sokove u kafiću i pomagao mi u vođenju papirologije na završnici(hvala mu na tome).Malo se šalim na kraju,ali mi je drago da nije bilo povišenih tonova kako je znalo biti prošlih sezona(doduše muzika je bila solidno jaka pa je i bilo teško bit glasniji od nje).Normalno je da ima sportskog rivaliteta i tenzija koje ne prelaze neke okvire,ali nema neprijateljstva i to me veseli.Sad neke ekipe idu u Italiju na Eurokup i ja im želim da ponove uspjeh od prošle sezone.Ako smo premašili očekivano na PH,zašto nebi na Europskom bar ponovili,a fešta će svakako bit.

 

ZA 5.MJESTO:ROYAL-DIOKLECIJAN 2    3:1,1:3,1:3                                         KONAČNI POREDAK TOP 10

POLFINALA:POSEJDON 2-DIOKLECIJAN 3:0,2:3,3:1                                         1.POSEJDON 2

               SPLIT LONDRA-LIGHT         2:3,3:2,2:3                                         2.LIGHT

ZA 3.MJESTO:SPLIT LONDRA-DIOKLECIJAN 3:2,3:1                                         3.SPLIT LONDRA

FINALE:POSEJDON 2-LIGHT                     3:1,3:1                                         4.DIOKLECIJAN

                                                                                                            5.DIOKLECIJAN 2 

                                                                                                            6.ROYAL

                                                                                                            7.UVIK KONTRA 2

                                                                                                            8.SPRINT

                                                                                                            9.PODGORA

                                                                                                            10.UVIK KONTRA


 

ZAVRŠNICA ŽUPANIJSKOG KUPA

TOP 10 SEZONA 2016/2017

 

SUBOTA,03.06.2017. CAFFE BAR DOUBLE OUT

POČETAK U 12 SATI

 

EKIPE KOJE SU SE PLASIRALE U ZAVRŠNICU:

 

 1. DIOKLECIJAN 2
 2. SPRINT
 3. LIGHT
 4. DIOKLECIJAN
 5. PODGORA
 6. UVIK KONTRA 2
 7. POSEJDON 2
 8. SPLIT LONDRA
 9. UVIK KONTRA
 10. ROYAL

 

NAPOMENA: IGRA SE U DVIJE SKUPINE PO PET EKIPA. NOSITELJI SKUPINA SU PROŠLOGODIŠNJI FINALISTI KUPA, EKIPE UVIK KONTRA I POSEJDON 2. PO SKUPINAMA SE IGRA U DVA LISTA, A POBJEDA DONOSI DVA BODA, NERJEŠENO PO BOD. PRVE DVIJE EKIPE IDU U POLUFINALE I TADA SE IGRA DO DVIJE POBJEDE. TREĆEPLASIRANI IZ SKUPINA RAZIGRAVAJU ZA PETO MJESTO KOJE VODI U ZAVRŠNICU KUPA HRVATSKE.(ZAGREB 24.09.)

U SLUČAJU DA DVIJE EKIPE IMAJU ISTI BROJ BODOVA ODLUČUJU MEĐUSOBNI SUSRETI, DOK U SLUČAJU DA TRI I VIŠE EKIPA IMAJU ISTI BROJ BODOVA U SKUPINI ODLUČUJE UKUPNI ZBROJ SUSRETA.

IZVLAČENJE SKUPINA JE NA ISTOM MJESTU U 11 i 45.MOLE SE SVI IGRAČI DA IGRAJU U DRESOVIMA SA OZNAKAMA KLUBA KAKO BI ZAVRŠNICA ŽUPANIJSKOG KUPA BILA PRAVI SPORTSKI DOGAĐAJ.

 

SPORTSKI POZDRAV


 

TOP 8 - KATEGORIJA DAME - POBJEDA JOSIPE KRŽELJ

Završnica TOP 8 za dame održana je u c.b.Periska i time je završena sezona pojedinačnih natjecanja u našoj županiji.Prednost domaćeg terena i izostanak Martine Maglice dobro je iskoristila igračica Dioklecijana Josipa Krželj,te slavila u velikom finalu protiv Ivane Tadić.Doduše imala je prednost jer je u finale došla bez poraza,dok je Ivana u drugom kolu izgubila od Maje Tešije pa nije imala pravo na popravni.Ove sezone od ćetiri finala samo je Jerko Aračić u završnici druge kategorije uspio pobjediti dva puta svog protivnika,dok su svi ostali(Lešić,Poljak,Krželj) osvojli turnir bez poraza.Vratimo sa nakon ove digresije na naše drage dame.Treće mjesto osvojila je već spomenuta Maja koja je nakon glatkih pobjeda od 3:0 protiv dvije Ivane Žugo i Tadić,naletjela na raspoloženu Josipu i izgubila rezultatom 3:1.Potom je u finalu lijeve strane ponovo igrala sa Tadić ali ovaj put je izgubila i ostala na trećem mjestu.Sve u svemu ovo je bio jedan lijepi i kvalitetan turnir sa dosta dobrih susreta na kojem je Josipa Krželj zasluženo slavila,a najteži protivnik bila joj je suigračica Nina Rašić u drugom kolu turnira.Tako bar rezultat kaže.Sada nam slijedi završnica muškog kupa TOP 10 u subotu 03.06.na standardnom mjestu c.b.Double out točno u podne i Europsko prvenstvo u Italiji gdje se nadamo potvrdi ovih dobrih rezultata iz Matulja.

TOP 8 DAME:

1.Josipa Krželj

2.Ivana Tadić

3.Maja Tešija

4.Ivana Žugo

5.Nina Rašić

5.Anamarija Kardum

7.Ana Mamut

7.Mia Tokić

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap                                                                                                                                                                                                              


 

ZAVRŠNI TURNIR MASTERS SERIJE KATEGORIJE DAME

TOP 8 SEZONA 2016/2017

 

SUBOTA, 27.05.2017. CAFFE BAR PERISKA 

POČETAK TURNIRA U 20 SATI

 

PAROVI PRVOG KOLA

 

NAPOMENA:NIJE MOGUĆE ODREDITI PAROVE PRVOG KOLA JER ĆE SE POREDAK MIJENJATI ZBOG OTKAZIVANJA MARTINE MAGLICE I KVALIFIKACIJA KOJE SE IGRAJU U 19 i 30.TEK TADA ĆE SE UTVRDITI KONAČAN POREDAK I PAROVI PRVOG KOLA.

 
 

NAGRADE

 

1.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +PEHAR

2.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +MEDALJA

3.MJESTO    NOVČANA NAGRADA+ MEDALJA

   
 

IGRA SE NA TURNIRSKU LISTU BOLJI OD PET SUSRETA

 


 

Poštovane igračice i igrači PSSDŽ

 

Za one koji nisu čitali na stranicama HPS-a o netom završenom ekipnom prvenstvu u Matuljima obavijest da je naša županija osvojila 8 (osam) od mogućih 12 pehara koliko se dijelilo na završnici.Tri zlata,dva srebra i tri bronce za najjaču županiju na ovim prostorima.Kako smo imali samo dva predstavnika u drugoj kategoriji,to znači da smo ih teoretski mogli osvojiti samo 11 što čini uspjeh naših ekipa još većim.Što je još važnije svi naši igrači su bili pravi primjer sportskog ponašanja i to me čini još ponosnijim nego sami rezultati.A ja kao predsjednik ovog saveza  ponosam sam na ove rezultatei koji se nisu još nikada dogodili,a kamoli ponovili na prvenstvu Hrvatske i zaslužuju proslavu sličnu onoj prošlogodišnoj kada smo se u hotelu Lav zabavljali do kasno u noć(neki su ostali i duže).Ja sam i rekao na dodjeli nagrada prije prvenstva da je šest pehara uspjeh,a sve preko toga zaslužuje trud oko organiziranja fešte.Zato će i bit zabava za sve ljubitelje pikada,ali se neće igrati pikado nego samo ples i pjesma.Teško je ostati objektivan u mojoj situaciji koji sam 24 godine u pikadu i prošao sam mnoga prvenstva,ali ovi rezultati u zadnje dvije sezone daju mi za pravo reći da ćemo još neko vrijeme vladati hrvatskim pikadom.Vidjeti ćemo kakvi će rezultati biti u Italiji  na Eurokupu,ali i na toj razini imamo šansi za postolje što smo dokazali prošle sezone.To će biti samo šlag na torti.Hvala svima za ovu prekrasnu sezonu i volim vas sve pa i one koje koji misle da to nije moguće.

 
Popis osvajača pehara na ekipnom PH:
1.DIOKLECIJAN 1.MJESTO  1.KATEGORIJA
2.POSEJDON 2  3.MJESTO 1.KATEGORIJA
3.TUNING CAFFE 2.MJESTO  DAME
4.DIOKLECIJAN 3.MJESTO  DAME
5.LIGHT 1.MJESTO  2.KATEGORIJA
6.BOOM BAR 1.MJESTO  3.KATEGORIJA
7.C.B.AS 2 2.MJESTO  3.KATEGORIJA
8.UVIK KONTRA 2 3.MJESTO  3.KATEGORIJA
 
 
 Sportski pozdrav
Eduard Akrap
Predsjednik PSSDŽ

 

PRVENSTVO HRVATSKE 2017

 
 

POBJEDNICI PO KATEGORIJAMA

 

OSVAJAČI PEHARA

 

POBJEDNIČKI PLES

 

VEČERAS JE NAŠA FEŠTA

 

 

DODJELA NAGRADA NAJBOLJIMA ZA SEZONU 2016/2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

RASPORED PLAY OFF-a KUPA I REZULTATI

 

RELAX-DIOKLECIJAN 2                 0:3 (0:5,1:4,0:5) Srijeda, 17.05.2017.
BOOM BAR-SPLIT LONDRA            0:3 (2:3,1:4,0:5) Srijeda, 17.05.2017.
DIDOVINA-POSEJDON 2               0:3 (0:5,0:5,1:4) Srijeda, 17.05.2017.
SPLIT LONDRA 2-DIOKLECIJAN      1:2 (2:3,4:1,1:4) Srijeda, 17.05.2017.
DIOKLECIJAN 3-LIGHT                 0:3 (1:4,2:3,1:4) Srijeda, 17.05.2017.
VEGA-UVIK KONTRA                   0:3 (1:4,1:4,1:4) Srijeda, 17.05.2017.
C.B.AS 2 - PODGORA                  1:2 (2:3,3:2,2:3) Srijeda, 17.05.2017.
ISSA KAŠTELET - UVIK KONTRA2  1:2 (1:4,3:2,2:3) Srijeda, 17.05.2017.
MARINELLO 2 - SPRINT               1:2 (3:2,1:4,2:3) Srijeda, 17.05.2017.

 

UZVRATI

DIOKLECIJAN 2-RELAX Utorak, 23.05.2017.
SPLIT LONDRA-BOOM BAR Utorak, 23.05.2017.
POSEJDON 2-DIDOVINA Utorak, 23.05.2017.
DIOKLECIJAN-SPLIT LONDRA 2 Srijeda 24.05.2017.
LIGHT-DIOKLECIJAN 3 Srijeda 24.05.2017.
UVIK KONTRA-VEGA Srijeda 24.05.2017.
PODGORA-C.B.AS 2 Petak, 26.05.2017.
UVIK KONTRA 2-ISSA KAŠTELET Petak, 26.05.2017.
SPRINT-MARINELLO 2 Petak, 26.05.2017.

 


 

TOP 8 - 1. KATEGORIJE - POBJEDNIK VLADIMIR LEŠIĆ

Trijumfom Vladimira Lešića završena je sezona pojedinačnog natjecanja u elitnoj prvoj kategoriji.TOP 8 je održan u pikado klubu Vedora,gdje su uvjeti za igrače i gledatelje veoma dobri.I kvaliteta igre je bila na visokom nivou kako i priliči najboljima.Još da su mogli nastupiti Buha i Markić koji su bili spriječeni,te udarni dvojac Londre Ivezić i Grbavac koji su bili na premalo turnira da bi se kvalificirali konkurencija bi bila još jača.Vladimir Lešić osvaja završni turnir prve kategorije već nekoliko godina zaredom i najbolji je igrač koji je ikada igrao pikado u našoj županiji.Mada ovaj put nije bio u top formi.Već u drugom kolu je"visio" protiv Ivana Bilele,ali je rezultatski manjak od 1:3 preokrenuo u pobjedu pogotivši bull na izlazu u najbitnijem petom setu.Nakon toga pobjedio je Tomislava Klarića rezultatom 4:2 ali i u tom susretu nije sve išlo glatko za Vladu.Istim rezultatom Bilela je pobjedio Masu u finalu lijeve strane i ponovo se našao u velikom finalu sa Lešićem.Kako je Bilela cijeli turnir igrao u dobrom ritmu znalo se da će to biti izjednačeno finale.Tako je i bilo.Pobjedio je Vlado rezultatom 4:3,ali lako je to moglo otići i na drugu stranu,a onda u drugom susretu tko zna kako bi bilo do kraja.Stekao se utisak da Big Vlad ne pobjeđuje lakoćom kao na prijašnim završnicama,jer su ostali naši igrači podigli razinu igre što je dobro za naš županijski savez.Četvrto mjesto pripalo je Tinu Babiću koji na zadnja dva izlučna turnira bio odličan,ali ovdje nije mogao protiv Bilele i Klarića.Sve u svemu gledali smo odličan turnir sa dosta zanimljivih susreta kao najava državnog prvenstva u Matuljima gdje branimo četiri zlata iz Poreča.A prije toga u utorak dodjela nagrada najboljima u restoranu Bolero i poziv svim članovima našeg saveza da ih pozdravi velikim pljeskom.

TOP 8 1.KATEGORIJE

1.Vladimir Lešić                                                                                                                                                                                                 2.Ivan Bilela                                                                                                                                                                                                     3.Tomislav Klarić                                                                                                                                                                                               4.Tino Babić                                                                                                                                                                                                     5.Slavko Brzić                                                                                                                                                                                                   5.Ivan Ribičić                                                                                                                                                                                                     7.Nikša Radošević                                                                                                                                                                                             7.Marin Volarević

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

         


 

TOP 8 - 1. KATEGORIJE


 

ZAVRŠNI TURNIR MASTERS SERIJE 1. KATEGORIJE

TOP 8 SEZONA 2016/2017

 

 

SUBOTA, 13.05.2017. PIKADO KLUB VEDORA 

POČETAK TURNIRA U 20 SATI

 

PAROVI PRVOG KOLA

 

VLADIMIR LEŠIĆ IVAN RIBIČIĆ
IVAN BILELA NIKŠA RADOŠEVIĆ
MIRO BUHA TINO BABIĆ
MARIN VOLAREVIĆ TOMISLAV KLARIĆ

 

1.ZAMJENA: SLAVKO BRZIĆ

2.ZAMJENA: ZVONKO ČERINA

 

NAPOMENA:U SLUĆAJU OTKAZIVANJA NEKOG OD IGRAČA DO 24 SATA PRIJE TURNIRA LISTA SE MIJENJA,NAKON TOGA ZAMJENA ULAZI NA MJESTO ODSUTNOG IGRAČA .

KOTIZACIJE ZA TURNIR SE NE NAPLAĆUJU

 

NAGRADE


1.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +PEHAR

2.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +MEDALJA

3.MJESTO    NOVČANA NAGRADA+ MEDALJA

 

IGRA SE NA TURNIRSKU LISTU BOLJI OD SEDAM SUSRETA.

 


TOP 8 - 2. KATEGORIJA - POBJEDNIK JERKO ARAČIĆ

Nakon trećekategornika i igraći druge kategorije odigrali su svoj završni turnir osam najboljih ove sezone.Bilo je dosta neizvjesnih susreta koji su mogli otići i na drugu stranu pogotovo u prvom kolu gdje su čak tri od četiri meča završili rezultatom 3:2.Jedan od tih poraza doživio je i Jerko Aračić kasniji pobjednik turnira.Kako mu je ovo prvi TOP 8 koji igra u našoj županiji nije znao da se igra lijeva strana liste i mislio je da je ispao iz turnira.Na njegovu sreću svi imaju pravo na popravni,a on je to iskoristio na najbolji mogući naćin.Mladen Carić je glatkim pobjedama u prva tri kola,pogotovo protiv Vlade Milanovića prvoplasiranoga u ukupnom poretku,izlazima sa 170 i dobrom igrom uvjerio sve prisutne da će teško izgubiti šest susreta u velikom finalu.Međutim Jerko je nakon poraza u prvom kolu od Velimira Bagarića(na kraju četvrti) digao svoju igru na veći nivo i do finala turnira izgubio samo jedan susret.U finalu je pobjedio Mladena rezultatom 3:0,3:1 i zasluženo osvojio ovosezonski TOP 8 druge kategorije.Treće mjesto osvojio je veteran Ante Grubišić pobjedama protiv Denisa Anića Matića i Velimira Bagarića,ali protiv kasnijih finalista nije mogao i izgubio je sa glatkih 3:0.Turnir se održao u ST baru i uvjeti za igru nisu bili baš idealni,pa moramo za slijedeći put neke stvari promijeniti.To nije smetalo igračima da pruže kvalitetnu igru kakva i priliči završnici najboljih,a što je još važnije ponašanje svih igrača je bilo za svaku pohvalu.Slijedeći turnir je završnica 1.kategorije 13.05. u Vedore,a tada će biti i izvlačenje parova play off-a kupa pa pozivamo zainteresirane da pogledaju naše najbolje igrače.Za kraj važna napomena da će tradicionalna dodjela nagrada najboljima u ligaškom natjecanju biti u utorak 16.05.2017.Mjesto dodjele je već poznati restoran Bolero u 19 sati,pa pozivamo sve članove našeg saveza da zajedno čestitamo najboljima.

POREDAK TOP 8 2.KATEGORIJE:

1.Jerko Aračić

2.Mladen Carić

3.Ante Grubišić

4.Velimir Bagarić

5.Vlade Milanović

5.Tomislav Gusić

7.Denis Anić Matić

7.Boris Gruica

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap   

 

 

 

 

 

               

 


 

ZAVRŠNI TURNIR MASTERS SERIJE 2. KATEGORIJE

TOP 8 SEZONA 2016/2017

 

 

SUBOTA, 06.05.2017. ST BAR - STINICE 

POČETAK TURNIRA U 20 SATI

 

PAROVI PRVOG KOLA

 

VLADE MILANOVIĆ BORIS GRUICA
MLADEN CARIĆ TOMISLAV GUSIĆ
JERKO ARAČIĆ VELIMIR BAGARIĆ
ANTE GRUBIŠIĆ DENIS ANIĆ MATIĆ

 

1.ZAMJENA: IVICA MARIĆ

2.ZAMJENA: JOSIP ŠEGVIĆ

 

NAPOMENA:U SLUĆAJU OTKAZIVANJA NEKOG OD IGRAČA DO 24 SATA PRIJE TURNIRA LISTA SE MIJENJA,NAKON TOGA ZAMJENA ULAZI NA MJESTO ODSUTNOG IGRAČA .

KOTIZACIJE ZA TURNIR SE NE NAPLAĆUJU

 

NAGRADE


1.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +PEHAR

2.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +MEDALJA

3.MJESTO    NOVČANA NAGRADA+ MEDALJA

 

IGRA SE NA TURNIRSKU LISTU BOLJI OD PET SUSRETA.

 


TOP 8 - 3. KATEGORIJA - POBJEDA IVANA POLJAKA

Ivan Poljak je očekivano slavio na završnom turniru 3.kategorije.Aktualni prvak Hrvatske nije imao većih problema na putu do zlata.Na cijelom turniru izgubio je samo dvije male partije,a igralo se do tri pobjede.Doduše mora se napomenuti da je u finalu desne strane protiv Nikole Bilobrka sva tri susreta pogodio izlaze od 100 i više,a protiv toga se teško boriti.Drugo mjesto pripalo je već spomenutom Nikoli koji je u velikom finalu dobio jedan susret ali nije uspio do kraja zakomplicirati situaciju te je poražen od Polje rezultatom 3:1.Njegova druga pozicija je također očekivan rasplet,isto kao i treće mjesto Igora Krive koji je u prvom kolu tijesno izgubio od Bilobrka rezultatom 3:2,a u finalu lijeve strane rezultatom 3:1 od istog protivnika.Može se reći da je ovaj lijepi turnir u c.b.AS(hvala obitelji Ćurak)završio bez nekog većeg iznenađenja koji bi donio malo više neizvjesnosti,ali sa dosta kvalitetnih susreta za treću kategoriju.Četvrto mjesto osvojio je Ivan Čolak,mada je već u prvom kolu izgubio od Duje Bilaća rezultatom 3:2.Poslije je pobjedama protiv Josipa Bekavca i Mislava Svaline došao do susreta za medalje,ali je izgubio od Igora Krive rezultatom 3:1.Slijedeći turnir je ove subote 06.05.u ST BARU i to TOP 8 druge kategorije pa se vidimo tamo.

POREDAK TOP 8 3.kategorije:

1.Ivan Poljak

2.Nikola Bilobrk

3.Igor Krivo

4.Ivan Čolak

5.Duje Bilać

5.Mislav Svalina

7.Josip Bekavac

7.Luka Pisac

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap       


 

ZAVRŠNI TURNIR MASTERS SERIJE 3. KATEGORIJE

TOP 8 SEZONA 2016/2017

 

 

SUBOTA, 29.04.2017. CAFFE BAR AS-SOLIN 

POČETAK TURNIRA U 20 SATI

 

PAROVI PRVOG KOLA

 

IVAN POLJAK JOSIP BEKAVAC
DUJE BILAĆ IVAN ČOLAK
NIKOLA BILOBRK IGOR KRIVO
LUKA PISAC MISLAV SVALINA

 

1.ZAMJENA:MAROJE JAKOVČEVIĆ

2.ZAMJENA:JAKOV ŽUGO

 

NAPOMENA:U SLUĆAJU OTKAZIVANJA NEKOG OD IGRAČA DO 24 SATA PRIJE TURNIRA LISTA SE MIJENJA,NAKON TOGA ZAMJENA ULAZI NA MJESTO ODSUTNOG IGRAČA .

KOTIZACIJE ZA TURNIR SE NE NAPLAĆUJU

 

NAGRADE


1.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +PEHAR

2.MJESTO    NOVČANA NAGRADA +MEDALJA

3.MJESTO    NOVČANA NAGRADA+ MEDALJA

 

IGRA SE NA TURNIRSKU LISTU BOLJI OD PET SUSRETA.

 

 


POBJEDNICE 6. MASTERS TURNIRA ZA DAME

  Svih šest izlučnih turnira je za nama.Na ovom zadnjem nastupilo je 18 igračica što je sasvim solidan broj s obzirom da je posljednji turnir u seriji uvijek malo slabije posjećen.Kvaliteta igre nije bila na visokom nivou,osim finala između Ivane Tadić i Nine Rašić.Jedan od razloga je i izostanak dvije ponajbolje igračice Martine Maglice i Josipe Krželj,koje bi sigurno podigle cijeli turnir na jednu višu razinu.Njihov izostanak iskoristile su Ivana i Nina koje su ovim bodovima preuzele prvo i drugo mjesto ukupne masters liste.Ivana je u polufinalu desne strane izgubila od Nine,ali je zato u velikom finalu nadoknadila taj zaostatak i rezultatom 2:1,2:0 osvojila svoj prvi masters ove sezone i to baš na svom terenu.Treće mjesto pripalo je Meliti Bubić kojoj je ovo druga brončana medalja ove sezone,te je tako dokazala da se u budučnosti mora na nju ozbiljnije računati nego do sada.Ima tu još igračica koje imaju potencijala,a najbolji primjer neka im bude Nina koja je u godinu dana ostvarila nevjerovatan napredak u igri.Ako nam se slijedeće sezone vrate Jasna Šegvić i Đurđica Delić to će biti vrhunski turniri.Ove sezone smo napravili još jedan korak naprijed što se tiče turnira za dame, a to se vidi i po konačnoj tablici masters liste.Prijašnih sezona bilo je dovoljno pojaviti se na svakom turniru i već si među osam najboljih.Ove sezone je naprimjer Afrodita Banjan bila na svim mastersima,pa čak bila treća u Asa i to joj nije bilo dovoljno za završnicu.Melita doduše nije bila na jednom turniru,ali je osvojila dvije bronce i opet je ostala ispod crte tek trinaesta u poretku.To je znak da je konkurencija dosta jaka i već se veselimo završnom turniru TOP 8 dama koji će se održati 27.05.2017.u c.b.Periska.Pola sata prije turnira koji starta u 20 sati trebaju se odigrati kvalifikacije jer imamo čak ćetiri igračice sa istim brojem bodova.Zato sve igraćice plasirane do 12.mjesta molim da dođu u  19 i 30 kako bi znali koliko mjesta trebamo popuniti za TOP 8.Šteta bi bilo da nam neko mjesto ostane prazno,a imamo odlične igračice,najbolje u ovom dijelu Europe.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

 


 

OSVRT NA POJEDINAČNO PH I NAJAVA ZAVRŠNIH TURNIRA PO KATEGORIJAMA

 

Dragi moji članovi PSSDŽ

Prošli vikend u Sesvetama održano je pojedinačno prvenstvo Hrvatske.Kako smo mi tradicionalno najbrojniji i postižemo najbolje rezultate na Mastersima logično je da je na završnici PH bilo najviše naših igrača.Toliko smo dobri da su u svim kategorijama prva mjesta na kraju serije od četiri turnira pripala našim igrači(ca)ma (Lešić,Carić,Tadić,Delaš).Međutim jedno je skupljanje bodova kroz turnire,a drugo je jednodnevno natjecanje gdje treba baš taj dan biti u najboljoj formi,koncetriran i spreman na duže susrete.Zato se i dogodilo da nitko od pobjednika masters serije nije postao prvak Hrvatske.Opet smo mi osvojili dosta pehara u većini disciplina.Evo popisa naših najboljih rezultata:

 1. Martina Maglica prvakinja Hrvatske u disciplinama 501 MO i Cricket
 2. Danijel Ivezić drugo mjesto u prvoj kategoriji
 3. Ivan Poljak prvak Hrvatske u trećoj kategoriji
 4. Nina Rašić drugo mjesto u kategoriji dame 501 MO
 5. Ante Bilela drugo mjesto u kategoriji juniora
 6. Vladimir Lešić drugo mjesto u disciplini Cricket
 7. Josipa Krželj treće mjesto u disciplini Cricket
 8. Olja Pavlović i Ivana Tadić drugo mjesto u disciplini parovi
 9. Anja Anić Matić i Nina Rašić treće mjesto u disciplini parovi

 

 

Iz priloženog se vidi da su dame pokorile Hrvatsku pogotovo Marta za koju sam nakon prošlog našeg mastersa napisao da je nepobjediva. To je i dokazala mada je u oba finala imala odlične protivnice na visokom nivou. Kolika je snaga ženskog pikada u našoj županiji pokazuje pogled na četvrtfinale PH gdje je od osam igračica naših bilo šest. U finalu prve kategorije Danijel Ivezić je vodio Borisa Krčmara rezultatom 4:1 i gađao izlaz za petu pobjedu(igralo se do 7 pobjeda) međutim nakon toga je svjetski prvak podigao razinu igre i slavio 7:4. Pitanje je šta bi bilo kod rezultata 5:1,ali u svakom slučaju Ivka nas je oduševio svojom igrom. U drugoj kategoriji nismo ništa napravili i to je najveće razočarenje jer smo imali više kandidata za dobar rezultat i svi su podbacili. U trećoj kategoriji je Poljo bio dominantan i vidi se da je spreman za više kategorije,pogotovo ako nastavi s pristupom treningu kao do sada. U juniorskoj konkurenciji drugo mjesto Ante Bilele( sin poznatog reprezentativca BiH Ivana) je odličan rezultat,ali je broj natjecatelja u toj konkurenciji sramotan. Samo četiri juniora iz cijele Hrvatske su nastupili na prvenstvu i tu treba nešto napraviti. Samo je pitanje može li ovakav nacionalni savez napraviti bilo kakvu pozitivnu promjenu s obzirom na cjelokupnu situaciju (Predsjednik saveza se ne pojavi na otvaranju PH). U disciplini Cricket Martina Maglica prva,Vlado Lešić drugi,Josipa Krželj treća,tako da smo zaokružili sva tri postolja. Muški parovi nisu bili dovoljno dobri, ali su zato dame osvojile drugo (Olja Pavlović i Ivana Tadić) i treće mjesto (Anja Anić-Matić i Nina Rašić). Pogotovo je ovo treće mjesto Dioklecijanki uspjeh jer su praktički na početku svoje pikado karijere,a i pojedinačno su igrale odlično.

 

Često su me pitali zadnjih dana jesam li zadovoljan postignutim rezultatima na PH. Moj odgovor je da su me" moji" igrači svojim igrama razmazili i da su očekivanja sad puno veća nego prije tri sezone. Sad bi bio potpuno zadovoljan jedino da osvojimo sva prva mjesta u svim kategorijama.Malo sam pretjerao ali samo malo.Velika hvala svim igračicama i igračima na trudu koji su uložili da bi postigli ovakve rezultate i postavili nove standarde koje će biti sve teže dostići.Ako je u rezultatskom smislu ovo pojedinačno prvenstvo bilo pozitivno za nas,na žalost bilo je i negativnih stvari koje ne smijemo zanemariti. To je nesportsko ponašanje naše dvije igračice za koje nema opravdanja. Uvijek sam sa ovih stranica naglašavao da je važnije sportska kultura nego rezultat, pogotovo u amaterskom sportu kakav je pikado gdje se svi međusobno poznaju i druže na natjecanjima. Jedna izgovorena ružna riječ ili nesportska gesta i odmah je nastala nepopravljiva šteta, pa i rezultati padaju u drugi plan. Nadamo se da se ovakve stvari neće više nikada dogoditi ni na našim županijskim natjecanjima, a kamoli na državnim prvenstvima.

 

Opširnije o prvenstvu možete pročitati na stranicama HPS-a a ja ću najaviti završnice po kategorijama u našoj županiji. Turniri se odigravaju po sistemu liste lijeva i desna strana na tri dobivena susreta za drugu i treću kategoriju,dok se u prvoj kategoriji igra do četiri pobjede. Parovi turnira su 1-8,4-5,2-7,3-6 . U slučaju da igrač otkaže sudjelovanje 24 sata prije turnira poredak igrača se mijenja. Nakon toga roka zamjena ulazi na mjesto odsutnog igrača bez promjene poretka. Na završnim turnirima nema kotizacija, a ovo su termini odigravanja: 

 

TOP 8 3.kategorije 29.04.2017. C.B.AS u 20 sati

TOP 8 2.kategorije 06.05.2017  ST BAR u 20 sati

TOP 8 1.kategorije 13.05.2017. PK VEDORA u 20 sati

TOP 10 KUPA        03.06.2017  C.B.DOUBLE OUT u 12 sati

 

Za kraj svim članovima Pikado saveza Splitsko dalmatinske županije i cijeloj pikado obitelji želim vesele uskršnje blagdane i da se odmore za nadolazeće pikado izazove.

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap - pred.PSSDŽ

 


 

ODLUKA IO PSSDŽ

 

U utorak 28.03. održan je sastanak Izvršnog odbora PSSDŽ na kojem su donijeli slijedeće odluke vezane uz županijsko kup natjecanje:

 1. Kup se igra po skupinama (8 skupina po 4 ekipe)
 2. Prva dva iz svake skupine plus dva najbolja trećeplasirana idu u play-off rundu gdje su nositelji osam prvoplasiranih i najbolji drugi iz svih osam skupina.
 3. Završnica TOP 10 igra se kao i prošlih sezona dvije skupine po pet i to u subotu 03.06.2017.(devet naših ekipa i jedna iz Makarske).Nositelji skupina su dva najbolja u županijskom kupu prošle sezone.
 4. Po skupinama se igra u dva lista što znači da rezultat može biti i neriješen,dakle svakome po bod.Pobjeda donosi dva boda.
 5. U play-off rundi ne mogu se sastati ekipe iz iste skupine i igra se u tri lista.
 6. U kupu se parovi igraju u JEDNU malu partiju.
 7. Ove sezone je dozvoljeno preklapanje lista da bi susreti dobili na zanimljivosti i neizvjesnosti. Kup za dame igra se na turnirsku listu po sistemu tko prije do dva dobivena lista,što znači,da kod njih ne može ostati neriješeno nego se igra treći list.Također je dozvoljeno preklapanje zapisnika kao i kod muških.

 

Nakon toga se razvila diskusija o trenutačnom stanju u HPS-u,te popuni i načinu odigravanja prve lige u slijedećoj sezoni.Kako se nikakve odluke nisu mogle donijeti zbog prevladavanja osobnih interesa članova odbora odlučeno je da se sva problematika iznese na redovnoj sjednici Skupštine PSSDŽ koja će se ubrzo održati.Na toj sjednici Skupštine našeg saveza će svi predstavnici klubova imati priliku za širu raspravu pa ih molim da dođu sa konkretnim prijedlozima kako da nam svima bude interesantnije i kvalitetnije natjecanje.

 

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap

 


 

5. MASTERS TURNIR ZA DAME - Nepobjediva Martina Maglica

 U prošlom tekstu koji sam napisao nakon četvrtog mastersa napisao sam da bi Martina Maglica mogla pobjediti i na ovom petom turniru koji se prošle subote održao u c.b.Periska.Tako se i dogodilo.Sada će na slijedećem mastersu u c.b.Tuning 22.04.2107. biti veliko iznenađenje ako ne pobjedi,jer je stvarno u velikoj formi i uvik je nekako opuštena bez treme i pritiska rezultata.Dobro je igrala i Ana Mamut nakon dužeg vrimena,čak je u finalu dobila jednu malu partiju ali protiv raspoložene Marte je teško do prvog mjesta.Zato se sa ovih 11 bodova popela na 10.mjesto ukupne masters liste i uključila u borbu za TOP 8.Ove sezone je zanimljivo da teoretske šanse za ulazak u završnicu imaju sve igračice do 17.mjesta u trenutačnom poretku što se nije nikad dogodilo do sada.Kvaliteta igre je bila na dosta visokom nivou i nije bilo puno susreta koje su završavale iza 10 kruga bacanja pa je i turnir(19 igračica) završio za četiri sata.Treće mjesto Josipe Krželj na domaćem terenu joj je osiguralo završnicu,isto kao i Ivani Tadić četvrto mjesto.U dobroj su poziciji Nina Rašić i Anamarija Kardum,dok su sve ostale u mogućnosti da izgube ili osvoje plasman u završni turnir.Još je nakon godine dana pauze nastupila i višestruka osvajačica naših turnira Jasna Šegvić i tako podigla kvalitetu cijelog turnira.U svakom slučaju biti će zanimljivo u Stobreću na zadnjem izlučnom mastersu.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

 


 

POBJEDNICI 6. MASTERS TURNIRA - DISCIPLINA 501 MO

Najbolje bi bilo početi ovaj tekst sa poznatim sloganom "Ćaća se vraća" što se odnosi naravno na Tomislava Klarića puno poznatijeg pod nadimkom Masa,a ne na nikad osuđenog političara Ivu Sanadera.Masa je pobjedom u disciplini 501 MO i drugim mjestom u disciplini Cricket skupio hrpu bodova i upao u TOP 8 prve kategorije.Veliki povratak je već nagovjestio u utakmici za treće mjesto u ligaškom natjecanju gdje je bio najbolji u svojoj ekipi,a na ovom zadnjem mastersu je samo potvrdio da se vraća u formu koju je imao prije šest godina. Sam je izjavio da je konačno zadovoljan svojom izvedbom na liniji bacanja što je vrlo bitno za slijedeća natjecanja njega i njegove ekipe.Mada je Slavko Brzić izgubio u finalu od Mase i on je potvrdio odličnu formu iz ligaškog finala prošle subote.Njemu ovi bodovi nisu bili dovoljni za proboj u završni turnir prve kategorije,jer ove sezone je konkurencija puno veća. Slijedeće sezone kada dođu dvije ekstra kvalitetne solinske ekipe zaoštriti će konkurenciju u ekipnom i pojedinačnom natjecanju pa će biti još teže doći do postolja."Samo" treće mjesto u obe discipline osvojio je Vladimir Lešić što bi za svakog drugog igrača bio veliki uspjeh,ali on nas je navikao na prva mjesta pa je malo neobično vidjeti ga sa brončanim medaljama.Pobjednik u disciplini Cricket je rutiner Ivan Bilela koji je u finalu pobjedio već spomenutog Tomislava Klarića,što znaći da ovaj put igrači nižih kategorija nisu mogli do postolja.Blizu su bili Ivan Poljak na četvrtom i Duje Bilać na petom mjestu u disciplini 501 MO gdje je nastupilo 48 igrača,što je daleko najmanje ove sezone ali i očekivano s obzirom da je zadnji izlučni turnir i većina mjesta u završnici je bila osigurana.Ovo je bio prvi županijski masters koji je održan bez papirnate turnirske liste.Nema više papirića i izvlačenja parova,sada to radi program na laptopu koji ima svojih mana i vrlina,ali je još prerano za konačni zaključak koliko je to bolje od dosadašnjeg načina vođenja turnira.Sada nam slijedi ženski masters u c.b.Periska,izvlačenje skupina kup natjecanja koje starta slijedeći tjedan, završnice po kategorijama,pojedinačno državno u Sesvetama,ekipno u Matuljima,Eurocup u Italiji.Toliko prilika za dobre rezultate.

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

 


 

POBJEDNICI 6. MASTERS TURNIRA - DISCIPLINA CRICKET


 

PIKADO KLUB "DIOKLECIJAN" - POBJEDNIK ŽUPANIJSKE 1. LIGE

Uc.b Academia održana je završnica prve lige Splitsko Dalmatinske županije gdje su nastupile četiri najbolje ekipe ove sezone.Prvo su u borbi za treće mjesto igrali prošlogodišnji prvak Posejdon 2 i debitanti u prvoj kategoriji Uvik Kontra.Igralo se na dva dobivena susreta i Posejdon 2 je rezultatom 9:6,9:4 pobjedio ekipu Uvik Kontra koja je pogotovo u prvom susretu pružila dobar otpor favoritu iz K.Kambelovca.Najbolji igrač poraženih bio je Tomislav Klarić Masa koji je ostvario pet pobjeda uz dva poraza u oba susreta dok su kod pobjednika najbolji bili Vladimir Lešić i Ivan Bilela sa samo jednim porazom u cijelom meču.Nakon susreta za broncu uslijedilo je veliko finale između Dioklecijana i Split Londre kao repriza finala Europskog klupskog prvenstva iz Poreča prošle sezone.Tada je pobjedila Split Londra,ali ovaj put su nakon velike borbe morali čestitati boljima od sebe.Dioklecijan je dobio prvi susret rezultatom 9:2 i odmah na početku drugog lista poveli sa 3:1,pa je nekako izgledalo da će finale brzo završiti.Međutim ekipa Split Londre sa odličnim triom Ivezić,Peričić,Grbavac slijedeći krug vraća sve u egal i tako sve do rezultata 8:8 i parova.Do tada izvaredni Slavko Brzić malo slabije odigrava u paru sa Oliverom Ferencom i Dioklecijan gubi drugi susret rezultatom 9:8.U tom trenutku nitko od gledatelja ne sjedi nego svi stoje na nogama da bi bolje vidjeli kvalitetan i zanimljiv dvoboj kakav samo vrhunske ekipe u bilo kojem sportu mogu pružiti.Nakon kratke pauze započeo je odlučujući susret finala i opet je Dioklecijan otvorio prvi krug rezultatom 4:0,međutim Split Londra se nije predavala nego su se ekspresno vratili na 6:6 i ponovo doveli rezultat u egal.Dioklecijani su u zadnjem krugu pobjedama Ferenca,Brzića i Restovića ipak osvojili prvo mjesto u našoj elitnoj županijskoj ligi.Kako ovaj sustav natjecanja (sa play off-om na ispadanje)nismo imali još od sezone 2004/2005,velika je bila nepoznanica kako će to sve izgledati,pogotovo što smo napravili neke greške u pripremi ove sezone.Sada imamo iskustvo od ove godine i možemo napraviti još bolju ligu na zadovoljstvo svih članova našeg saveza.

KONAČNI POREDAK 1.LIGE I UČINAK IGRAČA:

1.DIOKLECIJAN

Slavko Brzić   8-3
Oliver Ferenc  7-3
Igor Šestan       6-4
Dino Marušić    0-0
Miro Milković    0-0
Jakša Buljević   0-0
Tonći Restović  5-6 

 

2.SPLIT LONDRA

Danijel Ivezić 5-5
Romeo Grbavac 6-5
Siniša Peričić 5-6
Tomislav Balija 0-10
Ante Jurić 0-0
Stipe Malenica 0-0

 

3.POSEJDON 2

Vladimir Lešić 6-1
Ivan Bilela 5-1
Miro Buha 3-4
Tomislav Markić 3-4

 

4.UVIK KONTRA

Tomislav Klarić 5-2
Marin Volarević 3-5
Jasmin Hodžić 2-4
Jure Kapetanović 0-7
Slavko Gunjača 0-0

                                 

                                                                                                                                                              

Sportski pozdrav

Eduard Akrap   


 

POBJEDNICE 4. MASTERS TURNIR ZA DAME

C.B.APOLLO bio je domaćin četvrtog po redu turnira iz masters serije za dame.Nastupile su 22 natjecateljice što je solidan broj s obzirom da je ove sezone liga za dame pala na šest ekipa.Nije nam ni prošle sezone kada smo imali 11 ekipa bilo više igračica na turnirima.Mislim da će i na slijedećem mastersu koji će se održati 01.04.2017. u c.b.Periska biti sličan broj.Pitanje je samo da li će Martina Maglica osvojiti svoj četvrti turnir zaredom,jer na prvom nije nastuplia.Možda dobivamo dominaciju u stilu Vladimira Lešića,a možda i ne.I to je draž ovog sporta,ali je činjenica da Martina igra u velikoj formi.U finalu je i Josipa Krželj igrala odlično,ali to nije bilo dovoljno ni za poravnavanje u susretima.(Josipu je prije Marta pobjedila i poslala na lijevu stranu liste).Najveće iznenađenje turnira priredila je Melita Bubić koja je iskoristila prednost domaćeg terena i osvojila brončanu medalju,svoju prvu u karijeri.Uvijek mi je drago kada neka igračica ili igrač prvi put osvoji neku od medalja jer tako natjecatelji dobivaju dodatni motiv i sigurnost jer su vidjeli da mogu napredovati. Sve to je dobro i za naš savez jer samo jaka konkurencija donosi kvalitetu.Zadnjih nekoliko sezona imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj mada mi je teško pisati o tome jer ispada da se hvalimo.To nije sporno,ali ono što me je posebno oduševilo to je utakmica između Dioklecijana i Tuninga zadnje kolo lige za dame u prošli četvrtak.To je bila utakmica koja je direktno odlučivala o prvom mjestu u našoj županiji.Na stranu odlična igra obe ekipe,ali ono što se dogodilo nakon pobjede Tuninga da poraženi slave zajedno sa pobjednicima,iskreno bez traženja alibija je prizor za pamčenje.Mene je ta njihova zajednička pjesma potakla da se stvarno osjećam ponosan što sam predsjednik PSSDŽ. Nadam se da će i prvoligaši koji u ovu subotu igraju u Academie utakmice za treće mjesto i finale biti na tom tragu i iskreno pružiti ruku boljem od sebe u tom trenutku.Pozvani su svi naši članovi da uveličaju ovaj događaj svojim navijanjem za svoje favorite,a ako ih nemaju da uživaju u vrhunskoj igri najboljih ekipa.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap


 

POBJEDNICI 5. MASTERS TURNIRA - disciplina 501 MO

Prošlu subotu održan je peti turnir masters serije sa sezonu 2016/2017.Opet u Academie jer kako smo već pisali boljeg prostora za organizaciju mastersa na ovom nivou nemamo.Tu smo se već toliko udomaćili da ćemo i završnicu prve lige(utakmice za 3.mjesto i finale) održati na istom mjestu.I to u subotu 18.03. 2017. s početkom u 17 sati.Igra se na četiri pikado aparata u dva dobivena susreta,tako da očekujemo zanimljive susrete pa pozivamo sve ljubitelje pikada da dođu pogledati jedne od najboljih ekipa u Hrvatskoj.Još samo napomena da za treće mjesto igraju Posejdon 2 i Uvik Kontra,a iza toga repriza finala Eurokupa iz prošle sezone Dioklecijan-Split Londra.Sada ćemo se osvrnuti na ovaj peti masters koji je premašio sva očekivanja po broju natjecatelja.U jednom trenutku smo imali prijave od 68 igračica i igrača što je dovelo do problema u vođenju turnira.Kako smo imali listu od 64 igrača nismo htjeli igrati pretkola da ne oštetimo nekoga kome su bitni bodovi za TOP 8.Zato smo zamolili igrače da oni koji nisu do sada igrali i nemaju šansu za završnicu da odustanu od turnira.Srećom pet natjecatelja je povuklo svoje prijave,ali to je bila veoma neugodna situacija pogotovo za mene koji 24 godine organiziram turnire.Za slijedeći masters se treba bolje pripremiti bez obzira što je zadnji i mnogi su izgubili šansu za završnicu,očito je da igrači-ce vole naša natjecanja.Pobjednik u obe discipline je Vladimir Lešić koji ovaj put nije dozvolio nikakva iznenađenja bez obzira što je u finale turnira 501 MO došao s lijeve strane liste.Odlični Tino Babić koji je u zadnje vrijeme nevjerovatno podigao formu nije uspio u finalu obraniti prednost desne strane liste,ali su mu zadnja dva turnira donijela visoko četvrto mjesto u masters poretku.Treće mjesto pripalo je Marinu Volareviću, a četvrto Nikši Radoševiću tako da su obojica veoma blizu TOP 8 prve kategorije.A ove sezone nije lako upasti u završnicu kao prošlih godina jer se poboljšala kvaliteta igrača i više ih dolazi na turnire.Jedino u trećoj kategoriji ako si redovan i igraš sve discipline velike su šanse da se plasiraš u završni turnir.U finalu discipline Cricket Lešić je pobjedio Tomislava Markića,svog kolegu iz ekipe,dok je treće mjesto pripalo Vladi Milanoviću jedinom drugokategorniku među osvajačima medalja i vodećem na masters listi.Baš će biti zanimljiva borba za prvih osam mjesta na listi,jer ostala je još samo jedna mogućnost za natjecatelje i to već 25.03.2017.prvo disciplina Cricket a zatim i 501 MO. Opet u Academie sve dok ne budemo morali igrati na šest aparata. 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap


POBJEDNICI 5. MASTERS TURNIRA - disciplina CRICKET


 

TURNIR U OBRTNO-TEHNIČKOJ ŠKOLI POVODOM BORBE PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA

Pikado savez Splitsko dalmatinske županije pridružio se akciji Dan ružićastih majica kojom se upozorava na problem vršnjačkog nasilja.Tako smo dana 22.02.2017. u Obrtno tehničkoj školi organizirali turnir u elektroničkom pikadu.Na turniru je nastupilo šest škola,a prvo mjesto osvojila je Prometno tehnička škola,U dramatičnom finalu pobjedili su domaćina Obrtno tehničku školu rezultatom 3:2.Svi natjecatelji su se dobro zabavili uz ovaj zanimljivi sport,a bilo je i nekoliko vrlo dobrih predstava tako da ne moramo strahovati za budućnost pikada u našoj županiji.Nastupila je i jedna djevojka u ekipi Prometne i donijela vrlo važan bod za pobjedu u finalu.Iako su to sve srednjoškolci vidi se da su upoznati sa pikado aparatom i načinom igranja,a nekoliko njih ima i profesionalne strelice.

 

Čestitamo pobjednicima ovog turnira,i zahvaljujemo organizatorima ove hvalevrijedne akcije profesorima iz Obrtno tehničke škole što su nas zvali da svi zajedno napravimo nešto dobro za našu djecu.

 
Sportski pozdrav 
Eduard Akrap

 

POBJEDNICE 3. MASTERS TURNIRA ZA DAME

Domaćin trećeg turnira iz masters serije za dame bio je c.b. Double out gdje svoje utakmice odigravaju ekipe iz Pikado kluba Uvik Kontra.Uvjeti za igru su bili dobri,ali sama igra i nije bila baš najbolja tako da se turnir odužio do ponoć i kvarat.Malo su nas cure razmazile svojim kvalitetnim igrama pa smo sada nezadovoljni kada ne izlaze do desete ruke.Kako do najvažnijih natjecanja ima još dosta vremena ne sumnjamo da će većina igračica podignuti svoju formu.Za sada su najbolje Martina Maglica i Ivana Tadić koje su igrale finale na zadnja dva mastersa i oba su završila pobjedom Martine.Ona je odmah nakon ovog turnira izjavila da joj je posebno zadovoljstvo pobjediti na domaćem terenu,uz podršku cijelog kluba.Ivana je ovim drugim mjesto preuzela vrh ukupnog masters poretka,ali kako su ostala još tri turnira do kraja sve je još otvoreno.Treće mjesto osvojila je Josipa Krželj kojoj je istu večer sestra slavila djevojačku, pa nije mogla ostati na dodjeli i slikavanju(što se i vidi).Josipa Jolić je svojim četvrtim mjestom priredila možda i najveće iznenađenje turnira,jer ne igra više ligaške utakmice i do sada nije postizala zapaženije rezultate.Kako je najvažniji kontinuitet dobrih igara pratiti ćemo je i dalje.Slijedeći turnir iz serije koji će se održati u c.b.Apollo 11.03.2017.sigurno neće donijeti rješenje plasmana u TOP 8,ali bi mogao pomoći nekim igračicama da mu se približe.Zato svi u Apolla.

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap


 

POBJEDNICI 4. MASTERS TURNIRA - CRICKET

Prošao je i četvrti turnir iz masters serije naše županije.Najbolji ove sezone.Prvenstveno po pravoj sportskoj atmosferi i ponašanju svih sudionika turnira.Onda i po masovnosti i kvaliteti igre.Davno nismo čuli spontani pljesak nakon finala Crcketa pogotovo jer je već počeo drugi turnir,ali Vlado Lešić i Tino Babić su odigrali tako dobro finale da nije moglo proći neprimjećeno.Lešić je pobjedio rezultatom 2:1,2:1 ali je i sam rekao odmah poslije turnira da mu je ovo jedna od najtežih pobjeda u zadnjih nekoliko sezona.Treće mjesto osvojio je Jure Kapetanović i tako došao do praga za ulazak u Top 8,a nešto bodova skupio je i četvrti Tomislav Klarić.Ove sezone neće biti lako ući u završnicu prve kategorije kao prošlih godina tako da veliku borbu najavljuju i dva petoplasirana Ivan Ribičić i Romeo Grbavac.Vidjeti ćemo što nam donose još dva mastersa i kako će se rasplesti konačni poredak po kategorijama,ali već sada možemo reći da je ovaj format održavanja turnira dobar što pokazuje i rast broja natjecatelja u disciplini Cricket do broja 41 ( rekord od kada je uvedena ta igra u masters seriju).    U disciplini 501 MO nastupilo je 63 natjecatelja što je već postalo normalno,a prije dvije sezone veselili smo se kad broj igrača prođe 40.Tino Babić je svoju odličnu igru iz finala protiv Vlade nastavio pružati i u drugoj disciplini i sasvim zasluženo osvojio turnir. Opet je u finale turnira došao s lijeve strane liste,ali je ovaj put pobjedio rezultatom 2:1,2:1 Romea Grbavca i izazvao veliki pljesak svih prisutnih.Očito je Tino u velikoj formi,samo je pitanje koliko dugo može zadržati taj visoki nivo igre, što će se vidjeti u play off-u prve lige i na slijedećem turniru.Romeo je također igrao odlično i skupio dosta bodova za završnih TOP 8 i ako bi odigrao na ovom nivou možda se i uspije mada nije igrao prva dva mastersa.Treće mjesto osvojio je Slavko Brzić,četvrto Nikša Radošević,a dva peta Vlade Milanović i Ante Grubišić.Interesanto da nema nikoga iz Posejdona među prvih pet,to se nije dogodilo odavno.Buha sedmi,Lešić izgubio od Radoševića i Šegvića tek 25.,Markić 33.,a Bilela nije nastupio.Veselimo se slijedećem turniru masters serije koji je po rasporedu 04.03.17.jer je još sve otvoreno a puno je bodova u igri.Za kraj isprika svim igračima zbog kašnjenja rezultata i teksta.U ponedjeljak sam putovao u Zagreb na sastanak Izvršnog odbora HPS-a za koji sam dobio poziv.Predsjednik je odlučio da sastanka neće biti tako da sam uzaludno vozio  850 kilometara po najgorem nevremenu samo zahvaljujući bahatosti čelnog čovjeka našeg krovnog saveza.

Sporski pozdrav

Eduard Akrap 


 

POBJEDNICI 4. MASTERS TURNIRA - 501 MO


 

POBJEDNICE 2. MASTERS TURNIR ZA DAME

U caffe baru AS održan je drugi po redu turnir iz masters serije za dame.Nastupila je 21 igračica što je solidan broj s obzirom koliko ekipa imamo ove sezone.Mada je Martina Maglica osvojila ovaj turnir najviše ovacija pobrala je Afrodita Banjan koja je bila treća i uzela svoju prvu medalju na službenim turnirima.Tako je nagrađena njena velika upornost i ljubav prema pikadu svih ovih deset godina.Ona je veoma zaslužna za promociju ženskog pikada i zato nije čudo što su neke igračice plakale od sreće kad je Fredi osvojila medalju.Nadamo se da će i na slijedećim turnirima nastaviti tako dobro igrati.Drugo mjesto pripalo je Ivani Tadić koja ima nevjerovatan rezultat u ligaškom natjecanju 31 pobjeda i 1 poraz,ali nije pobjedila na prva dva turnira.U finalu je Martina bila bolja i pokazala da velika pauza od natjecanja i nije previše utjecala na njenu igru,a to je onaj kvalitetni kontinuitet o kojem smo pisali.Sa zanimanjem isčekujemo slijedeći turnir koji će se održati 11.02.baš u c.b.Double out gdje je vlasnica Afrodita Banjan Fredi da vidimo da li dobivamo treću različitu pobjednicu ili ipak ne.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap 

 


 

Pobjednici 3. MASTERS TURNIR-a disciplina Cricket

Prošli vikend je u c.b.Academia održan treći turnir iz Masters serije naše županije.Kako je već uobičajno prva se igrala disciplina Cricket gdje je nastupilo 38 natjecatelja.Prvo mjesto pripalo je Vladimiru Lešiću kojemu je ovo treća pobjeda u disciplini Cricket ove sezone.Drugi je bio njegov suigrač iz ekipe Posejdon 2 Miro Buha i tako potvrdio dominaciju kluba iz Kaštel Kambelovca u našoj županiji.Treće mjesto Mladena Carića dokaz je dobre forme ovog igrača s Hvara koji ima drugu kategoriju,a igra ravnopravno sa prvoligašima(trenutno prvi na MVP listi druge lige).četvrto i peto mjesto zauzeli su Ivan Bilela i Romeo Grbavac koji su iste te pozicije osvojili u disciplini 501 MO.Kad smo već kod discipline 501 MO(58 natjecatelja) treba li reći da je prvo mjesto pripalo Vladimiru Lešiću.Toliko su rijetki njegovi porazi na našim turnirima iz masters serije da se mogu nabrojati na prste jedne ruke u zadnjih deset godina.Pokušao je Jure Kapetanović pobjediti ga u finalu pogotovo u prvom susretu,ali treba igrati svoju najbolju igru u kontinuitetu uz njegovu lošiju izvedbu.Takve se situacije rijetko poklope zato i imamo osjećaj nepobjedivosti Lešića.Treće mjesto pripalo je Danijelu Iveziću koji rijetko dolazi na naše masterse pa se nadam da će ga ovaj rezultat potaknuti da ćešće sudjeluje na turnirima.četvrto i peto mjesto smo već spomenuli u tekstu tako da nam je ostalo samo da najavimo slijedeći turnir koji će se održati već 04.02. kako bi uhvatili ritam preskočenog mastersa u 12 mjesec.Mjesto održavanja ostaje isto osim ako ne nađemo nešto slične kvalitete ili bolje.O tome ćemo na vrijeme obavijestiti sve zainteresirane igračice i igrače.Za sam kraj ovog teksta moram se osvrnuti na učestalo igranje sa cigaretom u ruci ili ustima što je neprimjereno za jedan sportski događaj,da ne spominjem još gore nesportsko ponašanje.Mislio sam da smo te stvari davno ostavili iza sebe.Šteta je da ovi naši rezultati koji su najbolji u Europi budu zasjenjeni glupostima,jer tu nema opravdanja tipa provokacija,nervoza itd.Nadam se da ćemo na slijedećim mastersima dokazati da želimo pratiti smjer Vladimira Lešića po kvaliteti igre,a posebno po ponašanju na crti bacanja strelica.

 

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

Predsjednik PSSDŽ

 


 

Pobjednici 3. MASTERS TURNIR-a disciplina 501 MO

 


 

Pobjednice 1. MASTERS TURNIRA ZA DAME

U pikado klubu Vedora održan je prvi masters turnir za dame.Natjecalo se 19 igračica što i nije loše s obzirom da nam je ekipno natjecanje za dame puno siromašnije nego prošle sezone.Bez obzira što nisu nastupile neke od bivših i sadašnjih članica reprezentacije(čurđica Delić,Jasna Šegvić,Martina Maglica) kvaliteta igre nije bila ništa lošija nego prošlih sezona.U finalu su nastupile dvije igračice Dioklecijana i tako potvrdile da je prvo mjesto u poretku lige za dame odraz njihove pojedinačne kvalitete.Pobjednica prvog mastersa je Maja Tešija koja se dugo mislila da li da se uopće prijavi na turnir.Srećom su je suigračice i organizator nagovorile,pa je ostvarila ovaj sportski uspjeh i još je nagrađena prijevozom do kućne adrese.Srebrena medalja pripala je Nini Rašić koja velikim koracima grabi prema vrhu hrvatskog pikada.Ona je ostvarila veliki napredak u igri od zadnje sezone tako da od nje očekujemo dobre igre u budućim natjecanjima kada stekne više iskustva.Treće mjesto zauzela je vodeća s MVP liste Ivana Tadić i trenutno najbolja igraćica u Hrvatskoj.Kad je ona bila tek treća onda je to znak da se u susretima za medalje igrao vrhunski pikado.Biti će zanimljivo vidjeti rasplet na slijedećem mastersu koji će se održati u c.b.AS 21.01.2017.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap 

 


 

Pobjednici 2. MASTERS TURNIRA -disciplina Cricket

Drugi turnir sezone u Academie ipak nije bio tako posjećen kako je izgledalo nakon prvog mastersa,barem što se tiče discipline 501 MO gdje je nastupilo "samo" 55 igrača-ica.Malo je popravio prosjek turnir u disciplini Cricket na kojem je nastupilo 34 natjecatelja(prošli turnir 27).Vidjeti ćemo što će biti na trećem turniru masters serije koji je na rasporedu 14.01.2017. najvjerovatnije opet u Academie jer takvog sličnog prostora za sada nemamo.Na ovom turniru u disciplini Cricket je dominirala ekipa iz PK Posejdon.Prvi je očekivano Vladimir Lešić,drugi Ivan Bilela,dok je treće mjesto osvojio Miro Buha.Bilela je igrao odlično sve do velikog finala pobjedivši pritom i Lešića.Međutim Vlado je u odlučujućim trenucima podigao nivo svoje igre i sa 2:0,2:0 u finalu osvojio Cricket.Korak do medalje ostao je Nikša Radošević,dok su peta mjesta osvojili Bonimir Sabljić koji u ovoj disciplini uvijek ima dobre rezultate i nova prinova Split Londre iz Zagreba Tomislav Balija.I kad su svi pomislili da će Vlado Lešić po tko zna koji put osvojiti i turnir 501 M0 on je zapeo već na prvoj stepenici gdje ga je pobjedio Miro Milković,a odmah zatim i Tomislav Gusić na lijevoj strani liste.Zato je briljirao Marin Volarević Nara član PK Uvik kontra koji je osvojio turnir igrajući redom sa slijedećim protivnicima:Lovre Balić,Ivan Poljak,Tomislav Markić,Ivan Bilela i Miro Buha što nije baš lagan ždrijeb.Kako je i na prošlom mastersu bio drugi to je znak da je Nara postao ozbiljan protivnik najboljim igračima naše županije.Zato od njega očekujemo još dobrih rezultata.Drugo mjesto pripalo je Miru Buhi koji je s dvije medalje najavio povratak u staru formu,dok je treće mjesto zauzeo Ivan Bilela koji nikako nije bio zadovoljan ostvarenim rezultatom.Drvena medalja za Tomislava Markića nije neka utjeha,ali je bar skupio dosta bodova za masters listu(nije bio na prvom mastersu),dok su peta mjesta zauzeli veteran Zvonko čerina i sve bolji Jerko Aračić vodeći na MVP listi druge lige.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

 


 

Pobjednici 2. MASTERS TURNIRA - disciplina 501 M.O.


 

POBJEDNICI 1. MASTERSA discplina Cricket

U caffe baru Academia održan je prvi turnir iz masters serije u našoj županiji.Kako je u zadnjih nekoliko sezona porast interesa za igranje pikada što pokazuje sve veći broj ekipa u natjecanju nije ni čudo da je oboren rekord u broju igrača na jednom službenom turniru.Točno 64 igrača nastupilo je u disciplini 501 MO tako da smo prvi put imali popunjenu turnirsku listu(prošli rekord je bio u c.b.Light 63 igrača).Za slijedeći turnir koji će se održati 26.11.2016.trebat će pripremiti veću listu za natjecanje,jer je moguće obaranje i ovog novog rekorda.Što se tiče prostora za igru c.b.Academia je za sada jedini koji može udovoljiti svojom površinom i rasporedom ovom načinu igranja sa dvije discipline i velikom broju igrača koji nastupaju.Vladimir Lešić je slavio u obe discipline i tako nastavio svoju višegodišnju dominaciju na našim županijskim mastersima.Nevjerovatna je ta njegova dominacija pogotovo što se igra u dvije male,a ne u pet ili šest gdje bi njegova kvaliteta više došla do izražaja.Drugo i treće mjesto u cricketu su osvojili Ivan Bilela i Vlade Milanović,dok su u disciplini 501 MO drugi i treći bili Marin Volarević i Ante Grubišić-Anćola.Pojava drugoligaša na postolju je dokaz približavanja kvalitete sa najboljima,a i četvrto mjesto osvojio je hvaranin iz Svirča,Mladen Carić koji je nedavno pristupio Split Londri 2.Na žalost liga na Hvaru se nakon deset sezona ugasila zbog malog interesa ekipa i igrača,ali zato kreće liga u Imotskom i okolici.U tom bazenu će sigurno izroniti nekoliko kvalitetnih igrača pa i igračica.Moramo još spomenuti i Davora Bubića koji je uz vođenje turnira pronašao koncetraciju za odličnu igru i osvajanje petog mjesta u jakoj konkurenciji.Isto tako i Marin Petrović koji pet godina nije igrao ozbiljan pikado svojim petim mjestom je iznenadio sve prisutne pa nas baš zanima da li će na slijedećim turnirima pokazivati takvu igru.Za kraj upozorenje da se ne smije igrati sa cigaretom u prostoru za igru bila ona u ruci ili ustima.To jednostavno nije lijepo za vidjeti i neće biti dozvoljeno.Još samo podsjećanje na pravilo kod igranja parova nakon što susret završi neodlučeno(primjetio sam da neki igrači još nisu načisto s tim,a i radi novih ekipa).Parovi se igraju u dvije male, a ne u jednu kao u kupu jer ti parovi donose jedan bod u poretku.To smo pravilo uveli prvi u Hrvatskoj,a poslije su nas slijedile i druge županije.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap 


 

POBJEDNICI 1. MASTERSA discplina 501 M.O.


 

Odluke Upravnog odbora PSSDŽ

Dana 05.10.2016.održana je sjednica UO PSSDŽ u sastavu Eduard Akrap,Slavko Brzić,Vinko Buzov i Ivan Ljubas dok je Tihomir Kustura opravdao svoj izostanak.

Na sjednici su donešene slijedeće odluke vezane uz natjecanje u sezoni 2016/17:
 
 1. LIGA -U natjecanje 1.lige je uvedena promjena sustava natjecanja.Nakon ligaškog dijela(14 kola) igra se play off na ispadanje,i to u dvije dobivena susreta.Eventualni treći susret igra se kod bolje plasirane ekipe u ligaškom dijelu.Finale i susret za treće mjesto igraju se na neutralnom terenu.Kako se mijenja sustav nagrađivanja u slijedećoj sezoni nitko iz prve lige ne ispada direktno nego posljednja ekipa u ligaškom dijelu(osim ako ne postane prvak) igra kvalifikacije sa drugoplasiranom ekipom druge lige.
 2. LIGA-Sustav natjecanja u drugoj ligi ostaje isti kao i prošle sezone dvokružno 22 kola.Prvoplasirani ide direktno u viši rang dok dugoplasirani igra već spomenute kvalifikacije.Ekipa koja bude zadnja ispada u niži rang natjecanja,treću ligu.
 3. LIGA-U trećoj ligi je prijavljeno 22 ekipe što je četiri više nego prošle sezone.Upravni odbor je odlučio da ekipe podijeli u tri skupine,jer sustav sa dvije skupine ne bi stigli odigrati do početka travnja kada su prijave za ekipno PH.Iz svake skupine četiri ekipe prolaze u play off i prenose međusobne bodove kao i prošlih nekoliko sezona.U doigravanju se igra još osam kola,dakle jednokružno po tablici koje je napravljena još 2010 kada smo imali također tri skupine u natjecanju.Taj će raspored u kojem se vidi koje mjesto u skupini donosi protivnike na domaćem terenu,a koje na gostujućem također biti objavljen na našoj internet stranici.U viši rang ulaze sve ekipe koje se plasiraju na PH  u svibnju 2017.
KUP NATJECANJE-Ove sezone je UO donio odluku koja je usklađena sa pravilima HPS-a,a to znači da je Kup natjecanje obavezno za 1.i 2.ligu dok je trećeligašima ostavljena mogućnost da se prijave ako žele,ali nisu obavezni.
 
MASTERSI-Ove sezone se mijenja sustav bodovanja na županijskim mastersima.Disciplina 501 M.O će vrijediti 50% bodova više nego disciplina Cricket.Na primjer ako je prvo mjesto do sada donosilo 15 bodova sada će vrijediti 22,5 boda što će ipak biti osjetna razlika mada i bodovi od discipline Cricket neće biti zanemarivi.Isto tako mijenja se pravilo o ulasku u TOP 8 po kategorijama.Prije je bilo pravilo da ako igrači imaju isti broj bodova prednost je imao onaj koji je bio na više turnira i to pravilo ostaje u slučaju poretka unutar TOP 8.Jedino ako je dvojba između osmog i devetog mjesta na listi(igrači imaju isti broj bodova nakon šest turnira) oni će međusobno razigravati za ulazak u završni masters bez obzira koliko je koji odigrao turnira.
 
Predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap

 

Štovani igračice i igrači PSSDŽ

 

Nakon ljetne pauze od natjecanja lagano započinjemo novu 24.po redu sezonu igranja el.pikada u našoj županiji.Prvo moramo odigrati prvi Masters HPS-a i završnicu Kupa RH u dvorani Kaštela u Starom ovaj vikend 24.i 25.09.2016.

Nadamo se dobrim rezultatima i velikom odazivu natjecatelja odmah na početku natjecateljske godine.Nakon fantastičnih rezultata od prošle sezone sigurno je da su naša očekivanja još veća.

Naša ligaška natjecanja startaju 10.10.2016,dok je zadnji dan za prijave ekipa u muškoj konkurenciji 03.10.2016.Dame tradicionalno kreću dva tjedna kasnije.

Da bi poboljšali neke stvari ili usvojili neke nove ideje koje bi podigli ovo natjecanje na viši nivo sazivam redovnu sjednicu Skupštine PSSDŽ.

Sjednica će se održati u srijedu 28.09.2016. u 19h. Mjesto održavanja je stalni domaćin restoran Bolero u zgradi Belvedere(Velebitska 125).

 

Za sjednicu predlažem slijedeći dnevni red:

 

1.Financijski izvještaj Predsjednika Saveza za 2015.godinu

2.Izvještaj o prošloj natjecateljskoj sezoni i priprema nove

3.Razno

 

Molimo da sjednici OBAVEZNO prisustvuju po dva predstavnika registriranih klubova koji će se natjecati u sezoni 2016/2017.

 

Sportski pozdrav                                                   

 

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap


 


Štovani igračice i igrači PSSDŽ

Prošlo je već dugo vremena od proslave velikih uspjeha naših ekipa.Kako nisam bio zadovoljan s kvalitetom slika mislio sam ništa ne objavljivati.Na nagovor nekih od sudionika zabave ipak idu slike na internet za podsjećanje koliko nam je bilo dobro.
 
Predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap
 
AS+MIKROFON
 
 
DINO U ELEMENTU

 

DIOKLECIJANI SA KANTAMA

 

DJELE - GLAVNI ZABAVLJAČ

 

PRIOR SA PLESNOG PODIJA

 

JURICA U DOBROM DRUŠTVU

 

MIRO, NIKOLA I CEZA

 

SINA I KELJ IZMEĐU DUPLIH

 

SLASNA TORTA SA KREMOM OD LJEŠNJAKA

 

SOLINJANI IZ LIGHT-A - VRHUNSKI ZABAVLJAČI

 

VEDORA U BIJELOM

 

ŽENSKI DIO DIOKLECIJANA


VELIKA FEŠTA U ČAST POBJEDNIKA

Nakon velikih peripetija oko organizacije fešte ipak sam je odlučio napraviti.Nisam htio odustati jer su to naši igrači zaslužili.Sve u svemu svi su pozvani u c.b.Barramundi u sklopu hotela Lav.Fešta će se održati u utorak 28.06.,a početak je predviđen za 20 sati.Nemojte kasniti jer moramo prestati s muzikom u 01.00.
Nastojati ću dogovoriti televiziju i novine pa bi bilo dobro da prvaci dođu u dresovima kluba i ponesu osvojene pehare.Možete ponijeti i kupaće kostime jer smo smješteni deset metara od plaže.
Savez časti sa muzikom uživo(Đele i njegova ekipa),pršutom,sirom,odojkom i tortom.U dogovoru sa vlasnikom c.b.Barramundi Želom određene su slijedeće dosta povoljne cijene pića koje igrači sami plaćaju:
-sva mix pića 10 kn
-pola litre Žuje 10 kn
-litra vina Pošip 45 kn
-svi sokovi 10 kn
Jedini je problem parking koji se u hotelu plaća 10 kn za uru,pa je preporuka da se parkira kod c.b.FABIO poviše hotela.Kraj njega ima veliki makadamski parkig koji se ne plaća(ispod Tommyevog dućana) i malo se prošeta do Barramundija.Mislim da ćemo se lijepo zabaviti(bez pikada) i tako zaključiti ovu fantastičnu sezonu.
 
Predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap


 

OBAVIJEST

Na žalost obavještavamo sve igračice i igrače naše trofejne županije da velika fešta u čast naših prvaka neće biti organizirana u ovaj petak kako je planirano.Jednostavno je nemoguće predvidjeti koliko bi igrača došlo na feštu od 418 registriranih iz naše županije,a ako dodamo i naše prijatelje,bivše igrače,predsjednike klubova broj se penje do 500 potencijalnih gostiju.Kako sam ja u početku zamislio da prostor,hrana,muzika i piće bude besplatno za sve onda ispada preveliki trošak jer bi bilo glupo bilo kome zabraniti dolazak.Isto tako ne želim da igrači dođu i moraju platiti piće po normalnim cijenama,s obzirom da vlasnik restorana također traži svoju zaradu,jer mora angažirati dodatne konobare i kuhara tako da se ne slaže sa opcijom da donesemo svoje piće u njegov objekat.Došao sam do zaključka da je uz najbolju volju nemoguće sam organizirati ovakvu feštu pogotovo u ovako kratkom vremenu.Ne želim ovo raditi napola pa da bude više nezadovoljnih nego zadovoljnih na kraju priče. 

 
Predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap

 

ČETVEROSTRUKI PRVACI HRVATSKE!!!!!!

Teško je nešto suvislo napisati o najvećem uspjehu Pikado saveza Splitsko-dalmatinske županije,a ne upasti u zamku prevelike euforije.Organiziram natjecanja u elektroničkom pikadu već 23 godine,a zadnjih deset sam predsjednik saveza i propustio sam samo jedno ekipno prvenstvo Hrvatske u Požegi 2009.Dok sam bio član IO HPS-a išao sam i na sve turnire Hrvatske masters serije(o svom trošku naravno) jer sam mislio da je to moja dužnost mada nekad ne bi bilo ni predsjednika ni tajnika.U zadnje dvije godine povećao se broj ekipa u našoj županiji tako da fizički ne mogu stići na sve utakmice,dok sam prije bio na svakoj.To sve pišem samo zato da pokažem da ovi uspjesi koji smo postigli u Poreču nisu slučajni,nego su rezultat sustavnog rada prvenstveno naših klubova a tek onda županijskog saveza koji je tu da postavi okvire,vodi natjecanje i pomogne ekipama odlazak na PH.Zato hvala ekipama Lighta,Duplog,Tuninga Dioklecijana što su svojom igrom napravili ponosnim sve nas u Pikado savezu Splitsko-dalmatinske županije.Hvala svim igračicama i igračima što su napravili povjesni uspjeh koji nitko nije napravio u 23 godine natjecanja i teško će ga biti ponoviti.Treba još napomenuti da je Posejdon 2 osvojio treće mjesto u prvoj kategoriji(hvala im na još jednom peharu),dva peta mjesta kod dama(Dupli i Dioklecijan),peto mjesto Silvera u drugoj kategoriji,te četvrto mjesto Smarta i peto Reketa u trećoj kategoriji.Još je Mikrofon bio bez Jasne Šegvić.Mogli smo uzeti još koji pehar jer igramo najkvalitetniji pikado u Hrvatskoj.I onda kad sam pomislio da bolje ne može,da je ovo vrhunac moje predsjedničke karijere opet sam se prevario. Split Londra i Dioklecijan su se plasirale u finale prvenstva Europe.Dvije ekipe iz Splita na vrhu elitne prve kategorije između toliko vrhunskih igrača i ekipa.To što su napravili Jurica Blažević i Slavko Brzić je nevjerovatno,a slijedećih sezona će se to i potvrditi.Ne vjerujem da će uskoro igrati finale prvenstva Europe ekipe iz istog grada i to u najjačem rangu natjecanja.Split Londra je prvi prvak Europe iz naše županije u A kategoriji,a zanimljivo je da je taj klub bio prvi prvak iz naše županije u tom rangu,kao i prvi pobjednik kupa RH.Svi ti postignuti rezultati zaslužuju jedno pravu feštu koju ćemo organizirati po povratku naših reprezentativaca iz Poreča.Nećemo igrati pikado nego samo pjevati i plesati.Svi su pozvani,a o datumu i mjestu biti će te obaviješteni putem naših stranica.

S ponosom,

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap 

 

 

 

 


 

Županijski kup - DAME

Pobjednice županijskog kupa za dame - ekipa MIKROFON

 

2 mjesto županijskog kupa za dame - ekipa TUNING CAFFE

 

3 mjesto županijskog kupa za dame - ekipa DUPLI

 


 

Posejdon 2 uspješno obranio naslov pobjednika županijskog kupa

C.b.Double out je opet bio domaćin završnice županijskog kupa.Nekako su se ekipe navikle i svima odgovara tako da i ne tražimo drugo mjesto za organizaciju.I ove sezone smo imali 10 ekipa u završnici kao i prošle samo što ove godine nije nastupila nijedna ekipa s otoka Hvara.Šteta jer bi im to bio dobar pokazatelj kvalitete njihove igre u srazu sa najboljim ekipama,pa i vrijedno iskustvo veoma bitno za napredak.Pošto su hvarani na vrijeme ispričali svoj nedolazak IO PSSDŽ je odlučio da od osam ekipa koje su ispale u zadnjem kolu na listi ždrijebom izvuće jednu koja će popuniti TOP 10.Sreća se osmjehnula pikado klubu Reket kojemu je nastup u završnici bio odličan trening za državno u Poreču.Posejdon 2 je došao u najjačem mogućem sastavu(Lešić,Antunović,Buha,Mlakar,Petrović,Grgurinović,Škokić,Smodlaka)tako da su očekivano uzeli pehar pobjednika.Pogotovo što je konkurencija bila puna izostanaka.To se posebno odnosi na Dioklecijan i Split Londru kojima je nedostajalo nekoliko igrača.Najveći otpor pružila je ekipa domaćina Dupli koja je ovim drugim mjestom pokazala da će slijedeće sezone biti ozbiljan protivnik svim prvoligašima.Treće mjesto pripalo je Dioklecijanu koji je u polufinalu tijesno izgubio od Duplog,a u borbi za treće mjesto Arena nije više imala snage za ozbiljnu utakmicu mada su u skupini igrali odlično.Naša županija već tradicionalno ima najviše predstavnika na završnicu kupa RH(čak 6) tako da se vodila velika borba za treće mjesto u skupini A i B koje donose plasman.

POREDAK SKUPINE A:1.POSEJDON 2,2.DUPLI,3.SPLIT LONDRA,4.DIOKLECIJAN 2,5.SMART

POREDAK SKUPINE B:1.DIOKLECIJAN,2.ARENA,3.POSEJDON,4.ROYAL,5.REKET

POLUFINALA:POSEJDON 2-ARENA ,DIOKLECIJAN-DUPLI

ZA 3.MJESTO:DIOKLECIJAN-ARENA 3:2,3:0

FINALE:POSEJDON 2-DUPLI 3:1,3:0

Konačni poredak TOP 10:

1.POSEJDON 2

2.DUPLI

3.DIOKLECIJAN

4.ARENA

5.POSEJDON

6.SPLIT LONDRA

7.ROYAL MAKARSKA

8.DIOKLECIJAN 2

9.REKET

10.SMART 


 

Dodjela nagrada za ekipna natjecanja po kategorijama

U restoranu Bolero kako je već dugogodišnja tradicija podjeljene su pehari i nagrade najboljim igračima i ekipama u protekloj sezoni.Sada ćemo objaviti slike samo onih koji su bili zastupljeni sa većinom igrača,dok će ostale ekipe biti stavljene naknadno.Neke će se slikati na završnici županijskog kupa u Double out-a ove subote.
 

Vladimir Lešić -MVP 1.kategorije

 

Ivana Tadić-MVP dame

 

Dioklecijan-2.mjesto 1.kategorije

 

Dioklecijan-3.mjesto Dame

 

Silver-2.mjesto 2.kategorija

 

Nikša Radošević-MVP 2.kategorije

 

Smart-1.mjesto 3.kategorije

 

Light-2.mjesto 3.kategorije

 

Reket-3.mjesto 3.kategorije

 


 

TOP 8 - 1. kategorije - pobjednik Vladimir Lešić

Kralj je opet na tronu.Prošle subote u c.b.Periska Vladimir Lešić je po SEDMI put zaredom osvojio TOP 8 prve kategorije.Mada se u toku turnira nije činilo da je u nekoj velikoj formi,kad god je trebalo dignuti nivo igre on je to učinio.Iako su i Ivan Bilela i Tomislav Markić igrali odlično ni u jednom trenutku nisu ugrozili dominaciju našeg reprezentativca.Drugo mjesto pripalo je izvarednom Markiću koji je u prvom kolu izgubio od Bilele rezultatom 4:1 u ljepotici cijelog turnira,ali mu se revanširao u finalu lijeve strane pobjedivši ga istim rezultatom.U velikom finalu Lešić je dobio Markića rezultatom 4:2 i to mu je bio "najgori" rezultat na turniru,sve ostale pobjedio je 4:1.Sve u svemu TOP 8 ponudio je vrhunski pikado kako i dolikuje najboljima od najboljih.

Na kraju poziv svim ekipama na dodjelu nagrada koja će se održati u srijedu 18.05.2016.Tradicionalni domaćin dodjele je restoran Bolero u zgradi Belvedere točno u 20 sati.Dođite i pozdravite najbolje po kategorijama u sezoni 2015/2016.

Konačni poredak završnog turnira masters serije:

1.Vladimir Lešić

2.Tomislav Markić

3.Ivan Bilela

4.Romeo Grbavac

5.Slavko Brzić

5.Ivan Ribičić

7.Petar Jelavić Šako

7.Miro Buha


 

TOP 8 - 2. kategorije - pobjednik Jure Kapetanović

Završni turnir druge kategorije održan je prošle subote u caffe baru AS,čiji se vlasnik potrudio da igračima i gledateljima bude što ugodnije.Kvaliteta igre možda nije bila na nivou koju bi trebali pružiti osam najboljih sa masters liste,ali je bilo zanimljivih susreta.Jure Kapetanović je bez većih problema došao do finala turnira gdje je malo veći otpor pružio njegov klupski kolega Marin Volarević.Mada je Jure prvi susret izgubio rezultatom 3:1 i tako dopustio Nari koji je došao sa lijeve strane liste da poništi njegovu prednost odmah nakon toga je sa ekspresnih 3:0 riješio ovo finale u svoju korist.Tako je potvrdio svoju dobru formu i reputaciju aktualnog prvaka Hrvatske iz Sesveta.Treće mjesto osvojio je Tomislav Gusić, što je odličan rezultat s obzirom da mu je ovo prva sezona u drugoj kategoriji za razliku od ostalih učesnika TOP 8.Dino Marušić je na kraju završio četvrti,mada je bio prvi u poretku masters serije.Mogao je i bolje jer je za ulazak u finale lijeve strane vodio rezultatom 2:0 protiv Volarevića i gađao više strelica za pobjedu u tom susretu,ali je izgubio.Zato je pikado sport koji donosi dosta adrenalina pogotovo kad jedna jedina strelica odlučuje između trnja i zvijezda.Za kraj poziv svim ljubiteljima pikada na najjače pojedinačno natjecanje u našoj županiji TOP 8-1.KATEGORIJE, a mjesto odigravanja je c.b.Periska.Vrijeme odigravanja turnira je na dan zaštitnika grada Splita svetog Duje u 20 sati.

Sportski pozdrav 


 

TOP 8 DAME-pobjeda Ivane Tadić

Osam igračica koje su izborile završni turnir odigrale su ga u c.b.BILA BOJA.Mada u završnici nisu nastupile bivše reprezentativke Đurđica Delić i Olja Pavlović,te Ana Mamut i Martina Papac(prepustila svoje mjesto Mii Tokić) prikazana igra je bila na visokom nivou.To dokazuje da naš županijski ženski pikado ima širinu kvalitete,pogotovo u odnosu na prošle sezone.Pobjeda Ivane Tadić je donekle očekivana jer je ovo njena najbolja sezona do sada(prva na masters listi,MVP lige,viceprvakinja na prvenstvu Hrvatske),ali nije baš lako došla do trona.Najprije je u finalu desne strane jedva prošla Jasnu Šegvić koja joj je gađala izlaz za pobjedu,pa je u finalu turnira izgubila prvi susret od Josipe Krželj rezultatom 3:2,ali je odmah nakon toga uzvratila sa 3:0 i osvojila svoj prvi TOP 8.Sigurno ne i jedini u njenoj budućoj karijeri vrhunske igračice.Drugo mjesto pripalo je Josipi Krželj,a treće mjesto Jasni Šegvić i tu su stvarno nijanse odlučivale,jedna do dvije strelice.Koliko se kvalitetno igralo pokazuje i četvrto mjesto državne prvakinje Martine Maglice koja je bila neko vrijeme bez treninga i to se odmah osjetilo na igri,a konkurencija jaka.Inače ne spominjem peta mjesta,ali ovaj put moram pohvaliti Maju Tešiju,a posebno Afroditu Banjan čija je upornost i ljubav prema pikadu nagrađena najboljim rezultatom u njenoj dugoj karijeri.Hvala svim igračicama na rezultatima ove sezone,stvarno zaslužuju čestitke,pogotovo članice reprezentacije(Maglica,Krželj i Tadić).Još kad bi nam ekipe bile u punim sastavima na PH. 

Sportski pozdrav 

 


 

Raspored osmine finala kupa PSSDŽ

 
POSEJDON 2-BILA BOJA Pon.02.05. i 09.05.2016.
SOLIN APOLLO-DUPLI Uto. 03.05. i 10.05.2016.
POSEJDON-REKET Sri. 04.05. i 11.05.2016.
SPRINT-SPLIT LONDRA Pon.02.05. i 09.05.2016.
DIOKLECIJAN 2-BLUE MOON 2 Uto.03.05. i 10.05.2016.
VEDORA-SMART Sri. 04.05. i 11.05.2016.
C.B.AS-ARENA Pon.02.05. i 09.05.2016.
MEGAHIT-DIOKLECIJAN Uto.03.05. i 10.05.2016.

 

Napomena:Pobjednici ovih parova igraju na završnici županijskog kupa gdje se priključuju ekipe iz Hvara i Makarske rivijere-TOP 10 u c.b.DOUBLE OUT koji je po rasporedu 21.05.2016.u 12 sati.

 

MAKARSKA LIGA

Najkorisniji igrač lige - Jure Šimunović

166.9 postotak + pobjeda
71 pobjeda a 3 poraza
 

 

1. mjesto ekipnog dijela - Royal 

Stoje na nogama: Milan Perić i Denis Zukić
Ćuće:Stanko kaleb i Jure Šimunović

 

2. mjesto ekipnog dijela - Veliko Brdo

S ljeva na desno ćuće:
Ivan Roso,Vedran Bilić i Dino Visković
S ljeva na desno stoje:
Daniel Vladić,Mario Bašković i Ivica Vuković
 

 

3. mjesto ekipnog dijela - Brela

S ljeva na desno:

Marino Jozipović,Duško Škrabić,Dalibor Medić,Krunoslav Ursić,Matias-Matko Vekić

 

 


 

POBJEDNIK TOP 8-3. KATEGORIJE - VELIMIR BAGARIĆ

Nakon svih turnira iz masters serije u muškoj i ženskoj konkurenciji došli smo do završnica.Prvi Top 8 u kojem se natječu igrači treće kategorije održan je prošle subote u c.b.Mikrofon.Atmosfera i uvjeti za igru su bili odlični,ali kvaliteta igre nije bila na nivou koji se očekuje od najboljih.Velimir Bagarić je nekako bez muke osvojio ovaj završni turnir.Najviše "problema"imao je u prvom kolu sa Bonimirom Sabljićem kojeg je pobjedio 3:2,dok je nakon toga dobio Sinišu Stojana 3:0,Borisa Gruicu 3:0 u finalu desne strane i 3:1 u velikom finalu.S obzirom na njegovu formu ove sezone i prvo mjesto u masters poretku bilo bi iznenađenje da nije pobjedio na ovom turniru.Drugoplasirani Grujo je bio nezadovoljan svojom igrom,ali oduševljen srebrenom medaljom koju je osvojio samo kako on kaže većem iskustvu od ostalih natjecatelja(osim Bagarića).Treće mjesto pripalo je domaćem Denisu Aniću Matiću koji nije uspio obraniti titulu od prošle sezone,dok je četvrti završio već spomenuti Sabljić.Sada nam slijede završnice dama (petak 29.04.2016 u 20 sati c.b.Bila boja) i završnica druge kategorije (subota 30.04.2016. u 20 sati c.b.As ) gdje će sigurno biti dobrih susreta,pa pozivamo sve ljubitelje pikada da pogledaju kako će se to podjeliti pehari i medalje.Za kraj napomena da u slučaju izostanka nekog igrača iz prvih osam ulazi zamjena,ali se poredak pomiče pa se parovi prvog kola ne mogu znati do samog početka turnira.

Sportski pozdrav


 

POBJEDNICE 5. MASTERS TURNIRA ZA DAME

Završili smo i ovogodišnju masters seriju za dame.Zadnji turnir održan je u Tuning caffe-u,domu prvakinja Hrvatske.Ovaj put nastupilo je samo 14 natjecateljica što je najmanji broj ove sezone.A falile su Martina Maglica,Josipa Krželj,Ana Mamut,Martina Papac,Đurđica Delić pa i Lana Madunić koja je svojim nedolaskom izgubila mjesto u TOP 8.Ti izostanci su se odrazili na kvalitetu igre koja nije bila ni blizu kao na zadnjem turniru u Periske.Ivana Tadić je sigurnom i kvalitetnom igrom osvojila ovaj turnir i tako izbila na prvo mjesto ukupnog poretka masters serije ove sezone.Drugo mjesto pripalo je Jasni Šegvić koja se cijeli turnir mučila sa svojom igrom,a jedinu pravu partiju odigrala je protiv Maje Tešije u finalu lijeve strane.Maja se morala zadovoljiti sa trećim mjestom mada je imala najveću podršku publike(bar pola ih se prezivalo Tešija),a i simpatična je pa je svi vole.Izostanak nekih igračica iskoristila je Afrodita Banjan koja je do ovog turnira bila ispod crte,pa je svojom upornošću i malo sreće u ždrijebu ušla u TOP 8.Čestitamo njoj i svim igračicama koje su ostvarile plasman na završni turnir koji će se održati u PETAK 29.04.2016 u c.b.Bila boja.Pozivamo sve ljubitelje pikada da dođu pogledati sigurno najkvalitetniji ženski turnir u   Hrvatskoj. 

Sportski pozdrav


 

POBJEDNICI 6. MASTERS TURNIRA - DISCIPLINA 501 MO

Zadnji izlučni turnir ove sezone što se tiče muške(mješovite)konkurencije održao se u c.b.Academia.Kako se taj prostor pokazao najbolji za ovakav sistem natjecanja svojom veličinom i pravilnim rasporedom,pa i povoljnim cijenama pića nije ni čudo da smo više od pola turnira organizirali baš u tom caffe baru.Hvala im na pomoći pri organizaciji jer je ipak turnir postao zahtjevniji nego prošlih sezona.Sada nam slijede turniri  TOP 8 po kategorijama,ali prije toga da se osvrnemo na rezultate zadnjeg turnira iz masters serije.U cricketu je pobjedio rutiner Ivan Bilela,drugi je bio Marin Volarević,dok je treće mjesto zauzeo ovaj put neuvjerljivi Vladimir Lešić.Četvrti u cricketu je bio Jure Kapetanović koji je s tim bodovima upao u TOP 8 druge kategorije.U stvari to mu je bilo dovoljno za deveto mjesto,ali kako je Josipa Krželj prepustila svoje mjesto u završnici muškom natjecatelju Jure Kapetanović je upao među osam.Zato je za dlaku ispao Danijel Marušić-Pile koji je osvojio treće mjesto u disciplini 501 M.O. i stvarno dobro igrao do poraza od Markića i Lešića.Pile ima isti broj bodova kao i Jure ali je igrao jedan turnir manje,a broj turnira je prvi kriterij kod igrača sa istim brojem bodova.Finale turnira discipline 501 M.O. odigrali su Vladimir Lešić i Tomislav Markić i na kraju se sve svelo u jednu malu kao u svim "pravim" finalima.Pobjedu je odnio Tomislav Markić rezultatom 2:1,2:1 i tako osvojio dovoljno bodova za ulazak u TOP 8 prve kategorije mada je bio na samo pola turnira.Sada smo došli do završnica koje će se održati po slijedećem rasporedu:

TOP 8 3.kategorije 23.04.2016. c.b MIKROFON u 20 sati

TOP 8 2.kategorije 30.04.2016. c.b AS u 20 sati

TOP 8 1.kategorije 07.05.2016. c.b.PERISKA u 20 sati 

Na kraju se moram osvrnuti na blago rečeno blamažu u režiji Hrvatskog pikado saveza koji su promijenili termin i mjesto održavanja najvažnijeg događaja za sve igrače pikada,a to je ekipno državno.Kad se samo sjetim nestrpljenja ekipa prije objave tablica sa brojem predstavnika županija na prvenstvu Hrvatske i koliko je truda uloženo da bi se ostvario plasman,a na kraju ekipe nastupe u oslabljenim sasatavima ili uopće ne nastupe dođe mi muka.Najgore od svega je što je odluka donesena naglo i bez ikakve rasprave što se vidi po tome što i sami članovi Upravnog odbora nisu znali za nju.Znam da je organizacija zahtjevna ali se možda moglo posuditi aparate od županijskih saveza,a i ljudi koji vode po 60-70 ekipa u natjecanju mogli su pomoći u organizaciji da se prvenstvo održi u predviđenom terminu.Takav pristup prema županijama izazvao bi puno manje revolta kod igrača koji se osjećaju prevareni,ali to u vodstvu HPS-a ne znaju ili ih jednostavno nije briga.Takav će odnos u budućnosti naštetiti hrvatskom pikadu,jer svi klubovi i savezi bez igrača su samo mrtvo slovo na papiru.S nadom u bolju sportsku budućnost želim svim igračima puno uspjeha na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Sesvetama,izgleda da za to natjecanje ima dovoljno pikado aparata.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

Predsjednik PSSDŽ 

 


 

POBJEDNICI 6. MASTERS TURNIRA - DISCIPLINA CRICKET


OBAVIJEST SVIM EKIPAMA PSSDŽ

 
Na sastanku Upravnog odbora PSSDŽ koji je održan u punom sastavu(Eduard Akrap,Tihomir Kustura,Vinko Buzov,Ivan Ljubas i Slavko Brzić) održanom 29.03.2016. donijete su slijedeće odluke vezane uz županijsko kup natjecanje:
 
 1. Kako je ove sezone kup obavezan za sve ekipe(po HPS-u obaveza je za 1.i 2.ligu,međutim zbog dobrog iskustva od prošle sezone mi smo dodali i 3.ligu) imali smo problem sastavljanja rasporeda zbog velikog broja ekipa i kratkog roka za igranje.S obzirom da je krajnji rok 23.05.2016. nismo mogli igrati po skupinama, odlučili smo se na turnirsku listu bez lijeve strane koja će danas biti na našoj stranici.
 2. Lista se igra samo do osam najboljih kada se prekida jer se pridružuju pobjednici kupa iz Makarske i Hvara te se igra TOP 10 završnica u Double out-a 21.05.2016. točno u podne kao i prošle sezone.Isto će se grati u dvije skupine po 5 ekipa s tim da će dva nositelja biti ekipe s najboljim rezultatom završnice kupa od prošle sezone.
 3. Županijski kup odigrava se u tri seta (lista) po Davis cup sistemu što se tretira kao jedan susret,dakle mogući rezultati su 3:0,2:1,1:2 i 0:3 ali su veoma bitni i mali setovi radi uzvratnog susreta.
 4. Zamjene se uvode između setova,s tim što igrač koji bude zamjenjen nema pravo povratka u susret.Svaka ekipa ima pravo na 2 zamjene.
 5. U svakom setu(listu) je moguće promjeniti raspored igrača
 6. Službena disciplina je 501 MO,a početak je u 20 sati.
 7. Parovi se igraju po izboru kapetana ekipa i to u JEDNU MALU partiju.Zbog toga se na početku parova bacaju strelice u centar da bi se odredilo koja ekipa igra na prvoj stazi.
 8. Prvi u zapisnik upisuje domaća ekipa kako bi se izbjegle svađe oko preklapanja papira,virenja u tuđi popis i sl.
Sve odluke koji je donio Upravni odbor PSSDŽ bile su jednoglasne.
 
Isto tako postignut je konsenzus oko odluka za slijedeću sezonu koje još nisu konačne,ali se već razmišlja o nekim promjenama koje bi donijele dobrobit našem savezu:
 1. U natjecanje prve lige uvodi se sustav play off-a na ispadanje gdje bi se izbjegla namještanja utakmica i odigravanje utakmica bez ikakve draži i zanimanja,s mogućnošću da se finale igra na neutralnom terenu(dvorana na Gripama,veći restoran i sl.).To bi sigurno bilo interesantno za gledanje,pa i za televiziju i sponzore. Tako bi dobil jake utakmice prije prvenstva Hrvatske a ne da se sve razvodni u sredini prvenstva pa se susreti samo odrađuju.
 2. Sve ekipe otoka Hvara nakon 7 godina igranja druge lige prelaze u viši rang natjecanja i igraju županijsku 1.ligu.
 3. Županijska druga liga se proširuje na 16 ekipa s tim da se igra u dvije skupine po osam ekipa uz obavezan play-off da bi se smanjile mogućnosti namještanja bar kad je odluka o prva tri mjesta.
 4. Treća liga će se popuniti ekipama iz Imotskog i oklice koji će igrati zasebno svoju ligu ali ulaze u izraćun za prvenstvo Hrvatske naše županije.
 Predsjednik PSSDŽ
 Eduard Akrap

 

POBJEDNICE 4. MASTERS TURNIRA ZA DAME

Vrhunska igra u c.b.Periska na 4.turniru masters serije u el.pikadu.Toliko dobrih susreta davno nismo vidjeli na jednom turniru dama.Podatak da smo na dva pikado aparata završili turnir za četiri i po sata,a bile su čak 23 igračice dovoljno govori tome u prilog.Još je Martina Maglica pobjedila Ivanu Tadić dolazeći s lijeve strane liste pa je samo finale trajalo skoro pola sata.Marta je bila smirenija i osvojila ovaj stvarno jak turnir na kojem su dvije reprezentativke Olja Pavlović i Đurđica Delić ostale bez medalja.Jasna Šegvić osvojila je treće mjesto odigravši najbolji susret turnira protiv Josipe Krželj,ali je poslije pala u igri i izgubila od Ivane i Marte.Četvrto mjesto pripalo je Josipi Krželj koja je igrala odlično,ali je imala nesreću da su i Jase i Marta odigrale baš maestralno protiv nje.Dokaz njene kvalitete je i nagrada za najveći izlaz od 134 koji i muške kolege rijetko pogađaju.Baš san ponosan na naše cure jer su pokazale da nisu bili u pravu oni koji mi godinama govore da se ne dozvoli igrati ženama u muškim ligama i na muškim mastersima,pa čak i da se ukine ženska liga jer je nezanimljiva.Mi sada možemo sami sastaviti reprezentaciju Hrvatske koja bi bila kvalitetnija od bilo koje koju napravi HPS,a da ne govorimo da bi to bila najlipša reprezentacija Europe.Zadnji turnir sezone održati će se u Tuninga 16.04.2016., a kako je velika gužva za ulazak u TOP 8 očekuje nas još uzbuđenja.

 

Sportski pozdrav  


 

POBJEDNICI 5. MASTERS TURNIRA CRICKET

 


 

POBJEDNICI 5. MASTERS TURNIRA 501 MO

Isto kao i drugi i četvrti i ovaj peti turnir masters serije 2015/2016 održan je u c.b.Academia.Taj prostor se pokazao najbolji za igru pa nije ni čudo da smo već tri turnira tamo organizirali.Zadnji iz ovogodišnje serije održati će se 02.04.2016.a vremenske prilike će odrediti mjesto odigravanja.To ćemo na vrijeme oglasiti na našoj stranici,a sada malo o petom mastersu.Kao što se vidi na slikama potpuna dominacija Vladimira Lešića koji je pobijedio u obe discipline i tako odmakao na masters listi pratiteljima.Zdravko Antunović je izgubio finala od raspoloženog Lešića,ali je uzeo dovoljno bodova da uđe u osam najboljih sa samo dva odigrana turnira.Da bi ostao u igri za završni turnir mora nastupiti na zadnjem turniru isto kao i Tomislav Markić koji je također igrao samo dva turnira,a na pragu je TOP 8.Njih dvojica su podigli kvalitetu naših mastersa što može biti dobro za sve igrače koji žele napredovati u pikadu.Treće mjesto u disciplini Cricket osvojio je Miro Buha,što je i dobar rezultat s obzirom na pad forme u zadnje vrijeme.Najbolji potez dana je onaj Ivana Ribičića koji je u finalu desne strane protiv Vladimira Lešića pogodio izlaz 180,pa u slidećoj gađao izlaz ali tu priliku nije iskoristio.A naš reprezentativac ne daje puno prilika,jednu teško dvije tako da se Riba mora zadovoljiti sa trećim mjestom na ovom turniru.Slijedeća prilika je zadnji masters sezone gdje se odlučuje o konačnom poretku u sve tri kategorije,pa se nadam da se vidimo prve subote u četvrtom mjesecu.

Sportski pozdrav


 

POBJEDNICE 3. MASTERS TURNIRA ZA DAME

Rekord u Double out-a na 3.mastersu za dame.Agilna domaćica Afrodita Banjan animirala je igračice(nekima i zaprijetila),pa smo tako došli do broja od 26 i oborili rekord iz 2013. kada su u Tuninga nastupile 23 igračice.U tako jakoj konkurenciji Josipa Krželj je pobjeđivala sve do velikog finala protiv Martine Maglice.Tada je Marta koju je na lijevu stranu "bacila" baš Josipa dobila prvi meć u finalu,ali je to ipak bilo premalo za osvajanje turnira.Sve u svemu jedno od kvalitetnijih i zanimljivijih finala u zadnje vrijeme.Bravo za Jopu koja je postala treća različita pobjednica ove sezone što znači da se proširila baza kvalitetnih igračica u našoj županiji.To je dobro i za turnire masters serije i za ekipe koje čeka Hrvatsko prvenstvo.Bravo i za Miu Tokić članicu ekipe AS-a koja je na svom drugom turniru u karijeri došla do brončane medalje.Baš me zanima da li će na četvrtom mastersu 12.03.2016.biti i neka nova pobjednica.Dođite na masters pa će te vidjeti.

Sportski pozdrav

 


 

POBJEDNICI 4. MASTERS TURNIR 501 MO

Četvrti turnir masters serije u sezoni 2015/2016 održan je u jednom od najboljih prostora za igru caffe baru Academia.Zato smo već drugi put tu,a najvjerovatnije da će i slijedeći koji je predviđen za 27.02.2016.biti održan na istom mjestu.Malo je monotono kada se ponavlja ali moramo naći približno dobar prostor da bi promijenili nešto što se pokazalo kvalitetno rješenje.Što se tiče rezultata Ivan Bilela je u velikom stilu s lijeve strane liste pobjedio Vladimira Lešića u finalu discipline 501 MO i svima koji su otišli prije kraja može biti žao što to nisu vidjeli.Treće mjesto Dina Marušića u istoj disciplini i nije iznenađenje jer Maći igra na visokom nivou ove sezone.U finalu discipline cricket Vladimir Lešić pobjedio je  Tomislava Markića i tako podebljao svoj bodovni saldo i definitivna potvrda najboljeg igrača(prvi i na MVP listi 1.lige).Markić je skupio nešto bodova ,ali se teško može uključiti u borbu za TOP 8.Međutim kako se preselio u Split slijedeće sezone dobivamo još jednog kvalitetnog igrača bez obzira u kojoj ekipi igrao.Treće mjesto Ivana Bilele u cricketu samo je potvrda da je to bio njegov dan,da može otići daleko na turniru.

Sportski pozdrav   


 

POBJEDNICI 4. MASTERS TURNIR CRICKET


 

POBJEDNICE 2. MASTERS TURNIRA ZA DAME

Jasna Šegvić je pobjedila na drugom turniru masters serije Splitsko dalmatinske županije i tako potvrdila svoju kvalitetu i status reprezentativke.U finalu je bila bolja od Martine Maglice rezultatom 2:1.mada je poražena mogla još malo zakoplicirati situaciju i produžiti neuzvjesnost.Treće mjesto pripalo je Ivani Tadić koja je time zadržala vodstvo u ukupnom poretku.Vrlo dobar turnir odigrala je i Martina Papac pogotovo prva tri kola kada je i pogodila najveći izlaz 115.Poslije je pala u igri ali je na kraju završila ćetvrta.Šteta je što se prijavilo samo 15 igračica jer su uvjeti za igru bili vrlo dobri zahvaljujući domaćinima iz c.b.AS.Još jednom ponavljam da jedino igranje s najboljima donosi napredak u igri i zato pozivam igračice da dolaze na naše masterse,koji su sigurno najkvalitetniji u Hrvatskoj.Slijedeća prilika je treći po redu koji će se održati u c.b.DOUBLE OUT 20.02.2016.

Sportski pozdrav


 

POBJEDNICI 3. MASTERS TURNIRA - CRICKET

Od mastersa je prošlo skoro deset dana(kriv je laptop koji se pokvario) pa ovaj članak više nije tako aktualan,ali moramo napisati nekoliko rečenica o najuspješnijima na turniru.Zvijezda broj jedan je novi igrač Pikado kluba Posejdon Zdravko Antunović koji je pobjedio u obe discipline.U finalu cricketa pobjedio je Vladimira Lešića i tako prekinuo njegovu višegodišnju dominaciju na našim turnirima,dok je treće mjesto zauzeo Ivan Bilela.U finalu discipline 501 MO pobjedio je mladog i perspektivnog Roberta Brku,sina našeg igrača Mirana Brke koji je devedesetih godina prošlog stoljeća bio najbolji igrač lige.Treće mjesto pripalo je Vladimiru Lešiću,četvrto Danijelu Marušiću-Piletu,dok je peti bio junior Vedran Hinić kojemu je će ovo iskustvo igranja s najboljima kao i Robertu Brki biti od velike važnosti za napredovanje u igri.Sve u svemu dolazak Antunovića na naš turnir dobra je stvar za županijski pikado,jer igrač takve kvalitete daje dimenziju više pa bi bilo dobro da dođe još koji put.A priliku ima već 23.01.2016.kada će se održati četvrti turnir iz ovosezonske masters serije najvjerovatnije u c.b.Academia.Dobro je i da mladi igrači pokazuju svoju kvalitetnu igru koju treba samo što češće potvrđivati.Za kraj želim svim igračicama i igračima sretnu i uspješnu novu 2016 godinu!

Sportski pozdrav 


 

POBJEDNICI 3. MASTERS TURNIRA - 501 MO

 


 

POBJEDNICE 1. MASTERSA ZA DAME

U subotu 28.11.15.održan je prvi masters turnir za dame ove sezone u Pikado klubu Vedora.Na turniru je sudjelovalo19 natjecateljica što je ipak manje od očekivanog,s obzirom da ove sezone imamo 11 ekipa u županijskoj ligi za dame.Kvaliteta je ipak bila tu jer su prvih šest sa MVP liste lige bile na turnirskoj listi.Na kraju je prvo mjesto osvojila Ivana Tadić jednom konstantnom igrom od prvog kola u kojem je pobjedila Josipu Krželj i tako joj se "osvetila" za poraz u finalu HPS mastersa u Primoštenu.Do kraja je pobjedila Martinu i Maju dva puta tako da se ne može reći da je imala sreće u ždrijebu.Drugo mjesto pripalo je Maji Tešiji koja je odigrala odličan turnir pogotovo kada se zna da nije potpuno fizički spremna.Treće mjesto za Martinu Maglicu i četvrto za Jasnu Šegvić su rezultati koji potvrđuju kvalitetu njihove igre.Iznenađenje turnira je peto mjesto domaće igračice Josipe Jolić kojoj je ovo prva sezona igranja pikada.Peta je bila i Josipa Krželj,ali to nije rezultat koji bi potvrdio formu koju prikazuje zadnjih mjesec dana.Sve u svemu bio je to jedan lijepi turnir u dobroj atmosferi sportskog navijanja i druženja.Slijedeći najavljujemo za 16.01.2016. u c.b.AS Solin gdje očekujemo bar malo više igračica na turniru.

Sportski pozdrav  

 


 

2. MASTERS TURNIR POBJEDNICI - disciplina Cricket

Poštovani igračice i igrači pikada

Drugi turnir masters serije naše županije održan je prošle subote u c.b.Academia.Kako se u tom objektu ne odigravaju ligaška natjecanja svima je to bio nepoznat prostor za igru,ali tokom turnira pa i nakon njega većina natjecatelja bila je veoma zadovoljna.Nakon prvog mastersa smo shvatili da trebamo više pikado aparata i veći prostor za igru,jer se igraju dvije discipline a i interes igrača je dosta velik.Sada nam taj nivo organizacije smanjuje broj objekata koji mogu primiti pet aparata i toliki broj igrača.Slijedeći turnir je 19.12.15.i ako do tada ne nađemo prostor za igru te veličine vraćamo se ponovo u Academiu.Sada malo o rezultatima u disciplini Cricket.Prvo mjesto pripalo je kao i na prvom turnir Vladimiru Lešiću koji je kao i na prvom turniru u finalu pobjedio Mira Buhu.Treće mjesto Ivana Bilele poremetio je poredak sa prošlog turnira gdje je treći bio Romeo Grbavac,a ovaj put četvrti.Najveće iznenađenje je peto mjesto Bonimira Sabljića debitanta na našim mastersima i u našem ligaškom natjecanju(član Dioklecijana 3).Da trećeligaši mogu doći do visokih mjesta u poretku turnira dokaz je četvrto mjesto u disciplini 501MO Igora Šabana,pa i odlično peto mjesto Josipe Krželj u konkurenciji 57 igrača(14 sa licencom 1.kategorije).Prvo mjesto pripalo je velikom majstoru i budućem treneru pikada Vladimiru Lešiću.Za njega pobjediti trebate iskoristiti svaku priliku za izlaz,a to Šime Mrše nije napravio i zato je izgubio finale.Treće mjesto Dinu Marušiću donijelo je dosta bodova i vodeće mjesto u poretku druge kategorije.Sve u svemu mislim da naš županijski pikado ide u dobrom smjeru što se vidi i po rezultatima zadnjih sezona i sve većem broju ekipa koje sudjeljuju u ligaškim natjecanjima.Samo u konkurenciji dama imamo 11 ekipa o čemu druge županije mogu samo sanjati.Kad smo već spomenuli dame najaviti ćemo njihov prvi ovosezonski turnir masters serije za 28.11.15. u 19 sati,a domaćin je Pikado klub Vedora.

Sportski pozdrav

Eduard Akrap

Predsjednik PSSDŽ

 

 


 

 

2. MASTERS TURNIR POBJEDNICI - disciplina 501 MO

 


 

POBJEDNICI 1.MASTERS TURNIRA - DISCIPLINA 501 MO

Prvi masters sezone igrao se u c.b.Bila boja po novom sistemu natjecanja.Naime odlukom Upravnog odbora odlučeno je da se isti dan igraju dvije discipline Cricket i 501 M.O.,te se zajedno boduju za TOP 8 po kategorijama.Zato je i početak turnira pomaknut na 16 sati,da bi završili u normalno,za sport prihvatljivo vrijeme.Međutim kako se za diciplinu Cricket prijavilo 32,a za diciplinu 501 M.O.skoro 60 igrača turnir se odužio do dva sata iza ponoći.Ako se nastavi taj trend masovnosti,neće biti moguće organizirati turnire na četiri pikado aparata nego će trebati veći prostori za igru.Što se tiče samog načina bodovanja mišljenja igrača su podjeljena.Neki su oduševljeni dodavanjem Cricketa,dok nekima nije drago što nova disciplina( koju oni ne vole ili im je prerano početak turnira)donosi bodove za završnicu.Međutim veliki odaziv igrača ipak govori da je Upravni odbor pogodio sa uvođenjem nove discipline.Tako je prvi povjesni pobjednik u disciplini Cricket Vladimir Lešić,dok je drugi bio Miro Buha.Treće mjesto osvojio je Romeo Grbavac koji je zakasnio na turnir i bio prebačen na lijevu stranu liste bez borbe.Nakon toga je nanizao sve pobjede dok ga nije zaustavio Miro u finalu repesaža.U disciplini 501 M.O.najbolji je bio Ivan Bilela koji je u finalu pobjedio Slavka Brzića s glatkih 2:0 mada je u oba susreta Brzi(ć) imao nekoliko prilika za pobjedu ali je promašivao izlaz.Treće mjesto pripalo je Miru Buhi koji je tako s dvije medalje postao najuspješniji igrač turnira po bodovima.S obzirom na novonastalu situaciju u organizaciji mastersa ne možemo vam najaviti slijedeći turnir pa vas pozivamo da pratite našu internet stranicu.

Sportski pozdrav svim ljubiteljima pikada

 

 


 

POBJEDNICI 1.MASTERS TURNIRA - DISCIPLINA CRICKET


 

Sastanak Upravnog odbora PSSDŽ

Dana 05.10.2015.održan je sastanak Upravnog odbora PSSDŽ gdje su prisustvovali Eduard Akrap,Slavko Brzić,Vinko Buzov,Tihomir Kustura i Ivan Ljubas.Sve odluke  se odnose na početak sezone lige,kupa i županijskih mastersa i sve su jednoglasne.
 

 1. Prva liga se igra dvokružno i nakon toga se dijeli u dva dijela play-off i play-out s tim da se prenose svi bodovi. Iz llige ispada jedna ekipa,a ulaze svi koji ostvare plasman na PH. Ove sezone i peto mjesto donosi nagradu da bi play-out bio zanimljiviji.
 2. Druga liga je popunjena do 12 ekipa i igra se dvokružno(22 kola). Također jedna ekipa ispada,a ulaze svi koji ostvare plasman na PH treće lige.
 3. Treća liga je podjeljena u dvije skupine po devet ekipa i prva tri iz svake skupine ulaze u play-off,gdje se prenose samo međusobno osvojeni bodovi.
 4. SVAKA DOMAĆA EKIPA JE OBAVEZNA POSLATI SLIKU ZAPISNIKA NAJKASNIJE DVA SATA NAKON UTAKMICE. Mailom edo.akrap@gmail.com ili WhatsApp 098 423 055. Tako bi se ažurirale tablice na službenoj stranici puno brže nego do sada. Nakon drugog kola neće više biti upozorenja nego se domaćoj ekipi oduzima jedan bod. Sada je vrlo bitno da se sve promjene termina utakmica jave voditelju natjecanja i to ona ekipa koja je zatražila promjenu.
 5. Natjecanje u kupu je obaveza svih ekipa u našoj županiji,jer se to pokazalo kao dobro rješenje prošle sezone.
 6. Na županijskim mastersima dolazi do promjene termina zbog discipline cricket koji se također boduje za TOP 8 po kategorijama. Novi termin je u 16 sati kada startamo sa cricketom,a u 18 30 starta disciplina 501 MO. Prvi turnir je u caffe baru Bila boja 17.10.2015. Time smo se prilagodili HPS-ovim mastersima, a i većina županija igra na taj način.
 7. Pod točkom razno zaključeno je da je prošla sezona rezultatski bila odlična,a i zadnji sezona imamo isti ili veći broj ekipa što je znak da se dobro radi u organizaciji natjecanja. Zato nismo mijenjali ništa u ligaškim i kup natjecanjima,osim u pojedinačnoim  gdje mislimo da ćemo ovim sistemom podići kvalitetu igrača i zanimljivost turnira.Predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap


 

Poštovani igračice i igrači pikada Splitsko dalmatinske županije

Uskoro počinje 23. po redu liga u elektroničkom pikadu. Nadamo se novim ekipama i zanimiljivom natjecanju. Prije toga pregled događaja u ljetnom periodu. Tri su događaqja obilježila vrijeme od završnice kupa Hrvatske. Prvi je natezanje sa HPS-om oko organizacije mastersa i na kraju je prihvaćena naša kanditatura za masters u Solinu 05.03.2016 i to je prilika za sve igrače da ostvare dobre plasmane na listama pogotovo što je drugi turnir u Primoštenu nama dosta blizu. Drugi događaj je ljetna serija turnira u Solinu sa završnicom TOP  16 gdje je veliki prelazni pehar osvojio Šime Mrše. Više možete vidjeti na facebook stranici Solinski pikado. Treći je proslava deset godina Pikado kluba Posejdon. Najtrofejniji klub u našoj županiji organizirao je turnir sa dobrim nagradama i odličnom spizom, mada je falilo malo muzike za pravu feštu. Pobjedio je Vladimir Lešić  Danijela Ivezića koji trenutno igra možda najbolji pikado u životu, dok je treći bio Miro Buha. Toliko o događajima u ljetnom periodu a sada važne informacije o početku nove sezone.

Zadnji rok za prijavu ekipa je 02.10.2015, a početak natjecanja je uobičajeni 12.09. druga liga, 13.10.prva liga i 14.10. treća liga. Dame kreću dva tjedna kasnije radi prilagodbe termina. Kotizacije za natjecanja ostaju kao i prošle sezone 250 kn za ekipu, 75 kn za igrača , te 100 kn za klub i županijski savez.

Sve prijavnice mogu se skinuti sa internet stranice HPS-a, podlink obrasci, i ispunjene  poslati na mail adresu edo.akrap@gmail.com, dok se uplate vrše na žiro račun Pikiado saveza SDŽ HR 6123300031100374171. Za one igrače koji prvi put nastupaju obavezna je fotokopija osobne iskaznice i zahtjev za registraciju natjecatelja. Sve ostale informacije mogu se dobiti na mob:098 423 055.

 

Sportski pozdrav
Eduard Akrap
Predsjednik PSSDŽ


 

Pobjednici kupa RH

 


Pobjednice kupa RH

 


Posejdon prvak Hrvatskog kupa i brončani na Eurokupu

Posejdon prvi,Dioklecijan treći i Bila boja treća u kupu Hrvatske gdje su nastupile najbolje ekipe iz cijele Lijepe naše.I još je Posejdon osvojio treće mjesto na ekipnom prvenstvu Europe.Stvarno sam ponosan što sam predsjednik Pikado saveza Splitsko dalmatinske županije.Rezultati koje smo postigli na državnoj razini ove sezone daju mi za pravo reći da smo najbolji u Hrvatskoj.Ne zelim da ispadne da sam ja bar malo zaslužan za te spjehe,ali mi nitko ne može oduzeti pravo da se i nakon 22 godine rada u pikadu veselim vrhunskim rezultatima "mojih"ekipa.Još me više veseli kad vidim da jedna ekipa bodri drugu,pgotovo kad se uđe u borbu za medalje.Jedan od primjera je i Brzi koji u završnici kupa Hrvatske dolazi navijati za Posejdon u finalu sa Janjetom,mada se Dioklecijan bori za broncu.Neću sada opisivati tijek natjecanja u kupu i Eurokupu,to izvještava Đođo na stranicama HPS-a.Ja bih samo za kraj napravio popis svih osvajača medalja na najvažnijim natjecanjima iz naše županije.

1. Luka Lončarević 1.mjesto juniori PH
2. Josip Ljubas 2.mjesto juniori PH
3. Olja Pavlović 3.mjesto cricket PH
4. Đurđica Delić-Jasna Šegvić 2.mjesto parovi PH
5. Olja Pavlović-Ana Mamut 3.mjesto parovi PH
6. Olja Pavlović 2.mjesto seniorke PH
7. Ivan Bilela 2.mjesto seniori 1.kategorija PH
8. Luka Lončarević 3.mjesto seniori 3.kategorija PH
9. Dioklecijan 1.mjesto 1.kategorija PH
10. Dioklecijan 2 3.mjesto 2.kategorija PH
11. Tuning Caffe 1.mjesto seniorke PH
12. Bila Boja 2.mjesto seniorke PH
13. Blue Moon 3.mjesto 3.kategorija PH
14. Posejdon 2 1.mjesto kup RH
15. Dioklecijan 3.mjesto kup RH
16. Bila Boja 3.mjesto kup RH
17. Posejdon 2 3.mjesto eurokup

Nadamo se da će naši igrači i slijedeće sezone postići barem slične rezultate,a do tada slijedi zasluženi odmor od natjecanja.

Sportski pozdrav
predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap


Rezultati završnice kupa Splitsko dalmatinske županije

Pobjedom pikado kluba Posejdon, završeno je kup natjecanje u el.pikadu Splitsko dalmatinske županije. U finalu su pobjedili pikado klub Dioklecijan, aktualne prvake Hrvatske koji su nastupili bez dva igrača iz udarne postave. Tako je klub iz Kaštel Kambelovca treću godinu zaredom osvojio županijski kup. Jedini set su izgubili od Vedore 2 u skupini, dok su u polufinalu pobjedili Londru 3:0,3:0, a u finalu Dioklecijan 3:0,3:1. Briljirao je Vladimir Lešić igrač Posejdona 2 koji je u finalu više puta pogađao izlaze preko 100, a jednom i maksimalnih 180. Utakmica za treće mjesto između Vedore 2 i Londre bila je puno neizvjesnija, ali i igra je bila slabija nego u finalu. Na kraju je ekipa Vedora 2 pobjedila rezultatom 2:1 u setovima i to najviše zahvaljujući Anti Rakiću koji je donio odlučujući bod, a i cijelu završnicu je odigrao odlično.

Konačni poredak TOP 10 županijskog kupa

1. Posejdon 2 Kašel Kambelovac
2. Dioklecijan Split
3. Vedora 2 Split
4. Londra Split
5. Dioklecijan 2 Split
6. Portioli Solin
7. Royal Makarska
8. Blue moon Solin
9. Reket Stobreč
10. Svirče Hvar

 


Pobjednici završnice županijskog turnira

 


Veliki uspjeh naše županije na PH u Velikoj Gorici

Pet od mogućih dvanaest pehara sletjelo je na tlo naše županije.Od toga dva zlata u dvije najvažnije kategorije elitna muška i dame. Kod dama je baš izražena dominacija jer osim prvakinja Tuning caffe-a, imamo i drugo mjesto Bile boje, peto mjesto Dioklecijana i deveto mjesto Vedore. Bravo za sve djevojke posebno za prvakinje koje su nakon prošlogodišnjeg nesretnog ispadanja u skupini dokazale da su najbolje u Hrvatskoj. Imamo najjaču žensku ligu,a biti će još jača kad stasaju mlade snage. Velika borba vodila se u elitnoj 1.kategoriji i malo je falilo da se ponovi scenarij iz natjecanja dama pa da finale bude Splitsko-dalmatinsko. Na kraju je Dioklecijan osvojio prvenstvo Hrvatske i nakon četiri sušne sezone donio pehar pobjednika u Split, a Posejdon završio "tek"četvrti jer su se obe ekipe našle na lijevoj strani liste. Nema sumnje da je Slavko Brzić kapetan Dioklecijana i idejni tvorac ove ekipe koja je sastavljena od vrhunskih igrača sa svih strana svijeta najzaslužniji za ovaj veliki uspjeh.S obzirom da mu je ovaj vikend bio rođendan,zapamtit će ga po osvajanju PH i zborskom pjevanju pjesme Sretan ti rođendan. Šteta je što nakon dodjele pehara nema previše vremene za slavlje jer dug je put do kuće. Moramo pohvaliti i ekipe Dioklecijan 2 u drugoj kategoriji i Blue moon u trećoj kategoriji koji su osvajanjem bronce upotpunili uspjeh naše županije. Možda smo u ove dvije kategorije mogli i bolje,po igri na PH,ali to bi bilo previše pa bi se umislili. Ovako smo ostali čvrsto na zemlji i imamo nove izazove,a to je kup Hrvatske i Eurokup.
Hvala svim igračima na sportskom ponašanju i izvan dvorane, te bodrenju svih naših ekipa. Jedino je Ana Mamut slučajno srušila pikado ali joj to nitko nije zamjerio,još je dobila broj aparata za uspomenu.
Za kraj poziv svima na završnicu županijskog kupa 23.05.2015. točno u podne kod Double out-a.,
 


Sportski pozdrav
Eduard Akrap
predsjednik PSSDŽ

 

Dame - pobjednice

 

Dioklecijan i Tuning caffe

 

3. mjesto - Blue moon

 

3. mjesto - Dioklecijan 2

 

Dodjela pehara u 1. kategoriji


Ekipa BLUE MOON - pobjednici županijske lige, 3. kategorije


Jasna Šegvić - MVP dame


Miro Buha - MVP 1. lige


Ivan Ribičić - MVP 2.lige


Luka Ločarević - MVP 3.lige


Pobjednici TOP 8 - 1. kategorije


TOP 8  Dame-Pobjeda Jasne Šegvić

U caffe baru Bila boja održan je završni turnir masters serije za ovu sezonu.Kvaliteta igre je bila na razini kvalitete igračica tako da se natjecanje nije odužilo,a što je još važnije atmosfera i uvjeti za igru su bili odlični.Odmah prvo kolo iznenađenje.Jasna Šegvić izgubila je od Martne Papac debitantice na našim završnicama i to glatko.Poslije je Martina nanizala pobjede protiv Josipe Krželj i Olje Pavlović,te se plasirala u finale turnira.Tu joj je ponovo došla Jasna koja je igrala sve bolje kako je turnir odmicao i ovaj put Martina( od milja nazvana Tika) nije mogla do najveće senzacije u zadnjh nekoliko godina.I ovako je drugo mjesto za mladu Martinu Tiku veliko iznenađenje.Možda sam i ja zaslužan za njen uspjeh  jer sam u najavi napisao da su male šanse za postolje igračicama iz Vedore(bez Marte i Dole),pa je to probudilo sportski inat u njima i želju za dokazivanjem.Igračice iz Vedore su bile na svim mastersima u najvećem broju i to im se sada vratilo na najbolji mogući način.Treće mjesto pripalo je Olji Pavlović koja je nakon poraza od Martine Papac pala u igri i odmah izgubila od Jase,dok je četvrta bila Josipa Krželj također izgubivši od dvije prvoplasirane.Na prvenstvo Hrvatske šaljemo pet ženskih ekipa i ja se nadam dobrim rezultatima ove godine ili je možda bolje da napišem da nijedna neće na postolje.

Za kraj obavijest svim ekipama da je dodjela nagrada za ovu sezonu tradicionalno u restoranu Bolero(zgrada Belvedere).Svi ćemo zajedno pozdraviti najbolje po kategorijama u utorak 12.05.2015. u 18 sati.

Eduard Akrap,predsjednik PSSDŽ

 


TOP 8 - 2. kategorije-repriza prošlogodišnjeg finala

Nikad goreg turnira u mojoj dugogodišnjoj karijeri.Jedva sam ga priveo kraju u jednoj atmosferi koja je daleko od sportske,a djelomično sam i ja kriv za takvu situaciju.Ni domaćini iz Pikado kluba Arena nisu bili na nivou,ovo je prvi turnir bez ikakve hrane za igrače.Zato je obrana naslova Marina Volarevića pala nekako u drugi plan,kao i drugo mjesto Nikše Radoševića.Jasmin Hodžić je na kraju zauzeo treće mjesto mada je u početku turnira igrao vrlo dobro,ali je poslije izgubio koncetraciju.Nagrdu za četvrto mjesto uzeo je Jure Kapetanović,mada je prije početka turnira bio protiv toga da se dodjeluje nagrada ispod trećeg mjesta.

 


TOP 8 - 3. kategorije-pobjednik Denis Anić Matić

U caffe baru Mikrofon održan je prvi završni turnir ove sezone.Uvjeti za igru su bili vrlo dobri,a i kvaliteta igre je bila na visokom nivou za treću kategoriju.Denis Anić Matić je imao najmanje crnih rupa u igri i zato je zasluženo pobjedio.Tako je potvrdio prvo mjesto u ukupnom poretku svoje kategorije.Precizna ruka i mirna glava dobitna su kombinacija pogotovo ako se uza sve to zabavljaš i još igraš na domaćem terenu.Drugo mjesto pripalo je Tomislavu Gusiću koji je večinu turnira igrao odlično pogotovo protiv Daniijela Marušića u finalu lijeve strane liste,ali je protiv Denisa odigrao lošije pa je na kraju bio nezadovoljan svojim rezultatom.I lani je bio drugi pa je ovu sezonu želio stepenicu više.Daleko zadovoljniji bio je trećeplasirani Danijel Marušić puno poznatiji pod nadimkom Pile koji je na ovaj završni turnir upao kao zamjena za odsutnog Luku Lončarevića.Opravdao je status jednog od najboljih igrača što se vidi i na poretku MVP 3.kategorije.Moramo spomenuti i Tonija Ruščića koji je osvojio nagradu za četvrto mjesto,što ga je ugodno iznenadilo jer je mislio da se nagrađuju prva tri mjesta.  


Pobjednice 5. masters turnira-prva pobjeda Maje Tešije

Ispričavam se zbog kašnjenja u pisanju ovog izvještaja jer je turnir u Double out-a odigran prije desetak dana.Najviše vremena odnijelo je pravljenje rasporeda kupa.Sve u svemu prva pobjeda Maje Tešije na našim mastersima nakon dvije godine aktivnog igranja dočekana je sa oduševljenjem publike.Čak je i Jasna Šegvić nakon poraza u finalu izjavila da joj je drago što je Maja pobijedila.Doduše Jase je osvojila nagradu za največi izlaz pa joj je to malo popravilo raspoloženje.Treće mjesto pripalo je Olji Pavlović što joj je najbolji rezultat nakon pobjede u Stobreću.Zanimljivo je da su na prvom i trećem mjestu ukupnog poretka dvije igračice Dioklecijana 6 Maja Tešija i Josipa Krželj, iako u ligaškom natjecanju nisu bile tako uspješne.Završnica TOP 8 će biti veoma zanimljiv mada su naše dvije reprezentativke u blagoj prednosti zbog iskustva igranja na visokom nivou. Pogotovo što se igra na tri dobivena susreta.Međutim Ana,Maja i Josipa mogu svakoga dobiti, to su dokazale na izlučnim turnirima ove sezone.Trio iz Vedore(Car,Papac,Banjan) ipak ima manje šanse za postolje mada je u sportu nezahvalno prognozirati rezultat.Sve će  se znati 02.05.u kasnim večernjim satima.


OBAVIJEST SVIM EKIPAMA PSSDŽ


Na sastanku Upravnog odbora PSSDŽ održanog 27.03.2105. donijete su slijedeće odluke vezane uz županijsko kup natjecanje:
 
1. Kako se ove sezone za natjecanje u kupu prijavilo 32 ekipe(nisu prhvaćene prijave ekipa koje su odustale od ligaškog natjecanja) određeno je da se igra u osam skupina po četiri ekipe,te je ždrijebom izvučen slijedeći raspored:
 

 

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
1. Dioklecijan 2 1. Vedora 2 1. Posejdon 3 1. Londra
2. Portioli 2. Arena 2. Double out 2. As Londra
3. Double out 3 3. Smart 3. Dioklecijan 3 3. Parabola
4. Vedora 4. Strožanac 4. Marinello 4. Dioklecijan 4

Skupina E Skupina F Skupina G Skupina  H
1. Bila Boja 1. Posejdon 2 1. Dioklecijan 1. Podgora
2. Blue Moon 2. Vega 2. Diego c.b.Out 2. Issa Kaštelet
3. Light 3. Mikrofon 3. Blue Moon 2 3. Vedora 3
4. Shpitza 4. Reket 4. Vedora 4 4. Dioklecijan 5


2. Županijski kup u el. pikadu se odigrava u dva seta(lista) po Davis cup sistemu što se tretira kao jedan susret,dakle moguć je neriješen rezultat.Za pobjedu se dobiva dva boda.

3. Zamjene se uvode između setova,s tim što igrač koji bude zamjenjen nema pravo povratka u susret.Svaka ekipa ima pravo na 2 zamjene.

4. U svakom setu je moguće promijeniti raspored igrača

5. Parovi se igraju po izboru kapetana ekipa i to u jednu malu partiju.Zbog toga se na početku parova bacaju strelice u centar da bi se odredilo koja ekipa igra na prvoj stazi.

6. Službena disciplina je 501 MO

7. Prvi u zapisnik upisuje domaća ekipa kako bi se izbjegle svađe oko preklapanja papira,virenja u tuđi popis i sl.

8. U slučaju da dvije ekipe imaju isti broj bodova gleda se njihov međusobni skor,a ako se dogodi da  tri ekipe imaju isti broj bodova gleda se ukupni skor

9. U daljnje natjecanje  idu po dvije ekipe iz svake skupine s tim da će se prije TOP 10 (ove sezone Hvar i Makarska daju jednog predstavnika na završnici) odigrati Play off runda po sistemu A1-H2,A2-H1,B1-G2,B2-G1,C1-F2,C2-F1,D1-E2,D2-E1.

Taj će se play off odigrati u tri seta jer praktički donosi plasman na završnicu kupa s obzirom koliko ekipa prijavljujemo HPS-u.

10. Završnica županijskog kupa TOP 10 će se održati 23.05.2015. po sistemu dvije skupine po pet ekipa.Svaka skupina će imati po jednog nositelja ,a to će biti ekipe koje ostvare najbolji rezultat prije play off runde.

 

Sve odluke koje je donio Upravni odbor PSSDŽ bile su jednoglasne.

 

                                                                               Predsjednik PSSDŽ

                                                                               Eduard Akrap


 

Pobjednici 6. masters turnira

Zadnji izlučni turnir ove sezone pohodilo je samo 40 igrača što je malo slabije nego inače pogotovo u Lighta gdje su uglavnom najmasovniji turniri.Jedan od razloga je i to što su mjesta u TOP 8 po kategorijama uglavnom bila osigurana.Samo su u drugoj kategoriji dva igrača izgubila mjesto u osam najboljih.A to se dogodilo zahvaljujući odličnim rezultatima Nikše Radoševića koji je nošen podrškom domaće publike osvojio drugo mjesto i Jure Kapetanovića koji je bio treći.Njih dvojica su tako na zadnjem turniru ušli u završnicu druge kategorije koja se igra 25.04.2015.Vladimir Lešić je sigurnom igrom osvojio treći masters ove sezone i potvrdio prvo mjesto na listi.Najveći izlaz je pogodio Danijel Marušić još jedan igrač iz Solina kojemu je njegovih 152 bilo nedostižno za sve ostale natjecatelje.


Pobjednice 4. Masters turnira

Jasna Šegvić osvojila je drugi masters zaredom i tako potvrdila svoju dobru formu,ali i dobila nagradu za najveći izlaz(136).Do finala je bila prilično sigurna,ali u finalu protiv Maje Tešije je bila na rubu poraza.Međutim Maja nije iskoristila svoje prilike,jer se malo prepala prilike da pobijedi Jasnu i prvi put u karijeri osvoji masters.Treće mjesto pripalo je Martini Maglici koja je većinu turnira igrala na visokoj razini.Međutim imala je dosta utakmica na lijevoj strani liste bez predaha što je dovelo do umora i poraza od Maje.I ovaj turnir je bio zanimljiv kao i prošli jer je broj od 16 igračica idealan za igru,zašto su zaslužne i naše gošće s juga istog prezimena Sršen.Za kraj samo poziv da se svi ponovo sastanemo 28.03.u Double out-a na zadnjem izlučnom turniru ove sezone. 

 


Pobjednici 5. Masters turnira - prva pobjeda Jasmina Hodžića

Jasmin Hodžić je osvojio svoj prvi županijski masters i to pobjedivši Vladimira Lešića i Ivana Bilelu u velikom finalu.Rijetko se događa da igrači s lijeve strane liste osvajaju turnire,ali ovaj put je g.Hodžić bio u dobrom ritmu cijeli turnir.Malo je sad preteciozno to govoriti,ali imam svjedoka g. Rakića.Na samom početku turnira,nakon prvog kola rekao sam da će Jasma pobjediti na turniruImao sam takav osjećaj mada je i Bilela igrao dobro.I ovaj put nagradu za največi izlaz nije uzeo nitko od favorita,a pritom mislimo na trio iz Posejdona(Bilela,Buha,Lešić),već dobro nam poznati Denis Anić Matić koji je ove sezone ostavio trag na našim matersima i nije slućajno vodeći  u poretku treće kategorije.Malo je neobično da je već drugi turnir zaredom Vladimir Lešić na trećem mjestu,a ne tako davno napisali smo da je ili prvi ili daleko od postolja.Na ovom turniru nastupilo je 53 igrača što je solidan broj pogotovo što u Bile boje nema baš previše prostora.Ostao je još zadnji turnir u Lighta 21.03.2015. gdje će se tražiti ulaznice za TOP 8 u drugoj i trećoj kategoriji gdje je velika gužva,dok je u prvoj kategoriji više manje sve već rješeno.  

 


Važna obavijest za sve igrače i predstavnike klubova našeg saveza.

Kako sadašnjem Predsjedniku saveza i članovima Upravnog i Nadzornog odbora ističe četverogodišnji mandat dana 19.02.2015.(četvrtak) u 19 sati održava se izborna skupština Pikado saveza Splitsko dalmatinske.Skupština će biti održana u restoranu Bolero na adresi Velebitska 125.Na skupštini će moći sudjelovati samo klubovi čiji zastupnici imaju mandat za zastupanje po rješenju Ureda državne uprave.

Po naputku naše krovne organizacije Hrvatskog pikado saveza svi koji su zainteresirani za mjesto predsjednika Pikado saveza SD županije trebaju dostaviti svoj životopis i program rada za slijedeće četiri godine najkasnije do 13.02.2015. na adresu saveza Kaštelanska bb,Split

U programu treba napisati slijedeće :

-način organizacije natjecanja(liga i kup)
-način organiziranja županijskih mastersa (muških i ženskih)
-sustav financiranja saveza(sponzori,donatori,visina kotizacija i članarina)
-način nagrađivanja najboljih ekipa i pojedinaca
-prijedlog za novo sjedište saveza
-dodatni prijedlozi(ako ih ima) za unaprijeđenje rada saveza

Svaku novu kandidaturu ćemo objaviti na internet stranicama našeg saveza tako da članovi skupštine budu upoznati sa novim informacijama o kojima će se raspravljati na skupštini.

Što se tiče mene kao sadašnjeg predsjednika koji već 22 godine organizira ovo natjecanje odmah ću istaknuti želju da i u slijedećem četverogodišnjem mandatu obavljam ovu dužnost.Moj način rada je poznat svima koji su članovi našeg saveza i ja to ne želim puno mijenjati.Mislim da je ovo još uvijek najbolja opcija za sve igrače i klubove.Male promjene u ažuriranju papirologije bi dobrodošle priznajem,možda još koji jači sponzor da ojačamo financijsku kostrukciju saveza također.Isto tako trebalo bi pokrenuti natjecanja u mjestima poput Imotskog ,Sinja,Vrgorca i Trogira na čemu se već radi.Međutim to nije lako jer svaka organizacija natjecanja zahtjeva nečiji trud, vrijeme i novac.

Sportski pozdrav

Predsjednik PSSDŽ
Eduard Akrap

 


Pobjednice 3 MASTERS turnira za dame

Napokon jedan malo posječeniji turnir ove sezone.Idealnih 16 igračica za punu turnirsku listu i to sve dobro raspoložene za druženje.Mada sama igra nije bila na nekom visokom nivou,ovo je bio jedan od boljih turnira u zadnjih nekoliko sezona.To se vidi i po izrazima lica na ovoj slici ispod teksta.Jase je uzela svoj unikatni pehar osvojivši prvo mjesto i tako pokazala da nije slučajno prva na MVP listi,dok je Ana već treći turnir zaredom gubi u finalu.Bude li svih pet turnira druga trebalo bi joj dodijeliti posebnu nagradu.Jope je na kraju bila treća,ali napreduje krupnim koracima od prošle sezone.Dugo je imala i najveći izlaz na turniru(100),ali je Ana Mamutica pogodila 102 i uzela i tu nagradu.Nadamo se da će i slijedeći turnir u PK Vedora 28.02.2015.biti isto tako zanimljiv,pa pozivamo sve igračice da dođu. 

 


Pobjednici 4. MASTERS turnira

Nije Vladimir Lešić nego Miro Buha.Nakon tri osvojena mastersa ove sezone veliki Vladimir nije dobro igrao na ovom četvrtom u Periske gdje igraju Dioklecijani.Miro je to iskoristio i osvojio svoj prvi masters ove sezone,a koliko mu je to značilo vidilo se po njegovoj reakciji na kraju turnira.Drugo mjesto za Hrvoja Singola iz trećeligaške ekipe Smart,za neke je možda iznenađenje za mene ipak ne.To nije igrač koji je počeo ove sezone igrati pikado nego je još prije deset godina igrao na državnom u Požegi.Mada je pauza ostavila traga talent je još uvijek tu.Doduše nije se snašao kod promjene aparata u finalu(uvijek je moguć kvar aparata),a tu je g.Buha puno bolje reagirao i zasluženo slavio.Drago mi je da već dva turnira zaredom trećeligaši ulaze u finalne obračune.Prije početka sezone puno skeptika je govorilo da će samo igrači prve kategorije osvajati nagrade.To se ipak ne događa,pa je i nagradu za najveći izlaz dobio drugoligaš.Nije Ante Rakić nego Anćola Grubišić koji je izlazom od 180 dobio pljesak svih sudionika turnira.Treće mjesto Vladimira Lešića jedino je u ovih devet sezona,a ne sjećam se ni njegovog osvajanja drugog mjesta.Ili prvi ili sedamnaesti,ali obično ono prvo.Vidimo se u Bile Boje 21.02.15.  


Pobjednice 2. mastersa za dame

Samo 11 natjecateljica u Stobreču na drugom turniru masters serije negativni je rekord u 13 sezona ženskog pikada u našoj županiji.Što je još gore samo sedam igračica je iz naše lige.Ostale četiri su naše gošće koje nisu članice naših ekipa,i to interesantno dva puta po dvije sestre Sršen i Jerončić.Ako se nastavi takav negativni trend uopće neće biti smisla organizirati ženske masterse,iako imamo više ekipa nego prijašnih sezona.U takvoj slabijoj konkurenciji normalno da i igra nije na zavidnom nivou.To je iskoristila Olja Pavlović koja je osvojila masters na domaćem terenu.U finalu je pobjedila Anu Mamut i tako izbrisala loš dojam sa prvog turnira.Treće mjesto pripalo je Ivani Car koja je uzela i nagradu za najveći izlaz,tako da će njoj ovaj turnir ostati u lijepom sjećanju.Iako je bilo malo igračica turnir je bio ugodan za igranje i druženje,jer se i predsjednik kluba i vlasnik Tuninga potrudio da pripremi finu zakusku za sve sudionice turnira,a i ja sam se mašio. 

 


Pobjednici 3. turnira masters serije 2014/2015

Ovu dvojicu koji stoje s lijeve strane fotografije sigurno ste već vidjeli na našim stranicama.Ovog trećeg sigurno niste jer je to igrać Mikrofona trećeligaške ekipe kojoj je ovo tek druga sezona u natjecanju,a ime mu je Denis Anić Matić.Njegovo treće mjesto na turniru je potvrda da je ovaj sistem igranja sve tri kategorije zajedno koji prakticiramo zadnjih sedam godina još uvijek najbolje rješenje.Da smo odvajali turnire po kategorijama sada bi imali samo 5 (pet) igrača u prvoj kategoriji,jer ih se toliko prijavilo u Light-a.To je i razlog što je broj od 49 igrača jedan od najmanjih u Solinu u zadnjih nekoliko sezona.Zbog nerazmjera u broju igrača po kategorijama na izlučnim turnirima izjednačiti će se nagrade na završnicama da nagradimo najbrojnije.Možda ste primjetili da je Vladimir Lešić opet zgrabio pehar za prvo mjesto,ali ovaj put je malo teže nego inače.U finalu turnira je Ivan Bilela vratio sve na početak dobivši prvi susret 2:0.Međutim Lešić je u slijedećem susretu otvorio sa 180 i tu je bio kraj za nade Bilele.Još samo informacija da nitko nije pogodio najveći izlaz pa će na slijedećem mastersu u Periske 17.01.15.ta nagrada biti udvostučena. 

 

 

 

 

 


Broj ekipa s pravom nastupa na ekipnom prvenstvu Hrvatske 2015. godine

 

Pojašnjenje formule za izračun na primjer PS Zagrebačke županije, 1. liga:

 

Broj ekipa u 1. ligi (11) / ukupan br. ekipa u 1. ligi (74) x uk. br. ekipa na EPH (24) = 3,6 = 4

Kriteriji za zaokruživanje broja ekipa na 24 u slučaju kada 2 ili više saveza imaju isti koeficijent:

1) savezi koji imaju pravo na samo jednu ekipu su zaštićeni

2) gleda se prva decimala kod zaokruživanja na najbliži cijeli broj

 1. prednost savezu koji ima veći broj ekipa u toj ligi

 2. prednost savezu koji ima veći ukupni broj ekipa u svim ligama

 

 

Sezona 2014/15. 1. liga 2. liga 3. liga Ženska liga Ukupno Broj ekipa na ekipnom prvenstvu Hrvatske
R.br. Županijski savez Ekipa Igrača Ekipa Igrača Ekipa Igrača Ekipa Igrača Ekipa Igrača 1. liga 2. liga 3.liga Žene
1. PS Grada Zagreba 14 93 24 150 36 252 6 33 80 528 4 4 6 6
2. PS Zagrebačke županije 11 67 10 63 10 64     31 194 4 1 2  
3. PS Primorsko goranske županije 10 68 12 72 34 217 6 37 62 394 3 2 5 8
4. PS Splitsko dalmatinske županije 13 81 18 105 19 106 8 37 58 329 4 3 3 8
5. PS Varaždinske županije 5 43 4 33         9 76 1 1 0  
6. ZPK Sisačko moslavačke županije 5 34 6 39 4 22     15 95 2 1 1 2
7. PS Vukovarsko srijemske županije 8 50 10 63         18 113 3 1 0 1
8. PS Brodsko posavske županije     6 39 10 73     16 112 0 1 1 1
9. PS Karlovačke županije     4 23 4 25     8 48 0 1 1 1
10. PS Šibensko-kninske županije     11 70 10 57     21 127 0 2 1 1
11. Istarski pikado savez     12 79         12 79 0 2 0  
12. PS Zadarske županije     12 82 18 134     30 216 0 2 3  
13. PS Dubrovačko-neretvanske županije 8 56 6 43         14 99 3 1 0 1
14. PS Krapinsko-zagorske županije     12 76         12 76 0 2 0 2
15. PS Koprivničko-križevačke županije         6 39     6 39 0 0 1  
  Ukupno: 74 492 147 937 151 989 20 107 392 2525 24 24 24 31

 

 


 

Pobjednice 1. mastersa

U caffe baru Dani održan je prvi turnir masters serije za dame.Doduše bilo je samo 13 igračica, što je malo s obzirom da ove sezone imamo više ekipa u natjecanju.To nije smetalo da se igračice zabave pozdravljajući svki dobar potez.Najbolji dokaz ugodne atmosfere je taj da su sve igračice ostale do kraja turnira što nije bio slučaj ranijih godina.Najkvalitetniju igru pokazala je Josipa Radić koja je osvojila svoj prvi masters.Za nju tek dolaze najbolje igre i rezultati u elektroničkom pikadu.Da je te večeri bila najbolja potvrdila je nagradom za najveći izlaz koja se ove godine dodjeljuje na županijskim mastersima.Najbliža pobjednici bila je Ana Mamut koja je imala prilike u finalu,ali ih nije iskoristila.Treće mjesto za trenutno vodeću u poretku MVP Jasnu Šegvić čak je i dobro jer je došla direktno sa prosvjeda protiv vodstva HNS-a i igrala ispod svog nivoa.Daleko od prave forme je i Olja Pavlović koju je sa turnira ispratila Rina Radić debitantica na turnirima.Sigurni smo da će i slijedeći turnir biti zanimljiv stoga pozivamo sve igračice 13.12.u Tuning caffe-u Stobreć.

 

 


Finalisti 2. MASTERS turnira 

Opet se ponovilo isto finale kao i na prvom turniru Masters serije i opet je Vladimir Lešić pobjedio Mira Buhu,samo što je ovaj put treće mjesto osvojio Dino Marušić umjesto Ivana Bilele.Možda je Dino imao malo lakši ždrijeb,ali to ne umanjuje njegov uspjeh.Na ovom turniru koji se održao u c.b .Bila boja je nastupilo 50 igrača u sve tri kategorije što je ipak malo manje nego u c.b.Periska.Zato se na trećem mastersu u Lighta koji će se održati 06.12.očekuje najveći broj igrača ove sezone jer je tradicionalno najposjećeniji turnir.Prije toga će se održati prvi turnir Masters serije za dame(c.b.Dani 29.11. u 19 sati) i nadamo se većem odazivu igračica s obzirom da imamo više ženskih ekipa u županijskoj ligi nego prošlih sezona. 

 


Finalisti 1. MASTERS turnira

Prvi turnir masters serije održan je prošlog vikenda u caffe baru Periska gdje svoje domaće utakmice igraju ekipe pikado kluba Dioklecijan.Odmah moramo istaknuti veliki broj igrača,čak 58 što je u odnosu na prvi turnir prošle sezone povečanje od nevjerovatnih 80%.Nadamo se da će i slijedeći turnir koji će se održati 15.11.u c.b.BILA BOJA biti isto tako posjećen.S obzirom na veći broj igrača(drugi po masovnosti u povijesti županijskog pikada,iza turnira u Solinu c.b Light 2009.gdje je bilo 62 igrača)sve je bilo gotovo do 11.40 što je znak da se igrao dobar pikado.Kao što se vidi na slici opet je pobjedio Vladimir Lešić i to je već za jednu ozbiljniju analizu njegovih protivnika koji se boje pobjediti Vladu koji je odličan igrač i pravi sportaš,ali je nekako nevjerovatno da ga godinama  nitko ne može skinuti sa trona.Pogotovo što se igra u dvije dobivene(ne u tri ili četiri što bi bilo teže) i još je master izlaz.Prateći ovaj turnir vidio sam da se dva puta Vlado Lešić "ispričava"svojim protivnicima u stilu Bio si bolji,ali ja sam pobjedio ili Vodio si me 200 punata ali nisi izašao ili Gađali smo svaki po devet strelica izlaz,ali ja sam pogodio.Onaj tko igra pikado zna o čemu pišem,jedini naš reprezentativac je stekao veliki respekt kod igrača i to obilato koristi.Zasluženo.Da je najbolji dokazao je uzevši i nagradu za najveći izlaz(160) koja će će ove sezone dodjelivati na svim turnirima masters serije.Drugo mjesto pripalo je Miru Buhi,a treće njihovom klupskom kolegi Ivanu Bileli.Onda nije čudno da Posejdon 2 vlada pikadom naše županije.Ivan Bilela je po meni igrao najbolje na turniru do finala desne strane,ali kad je izgubio od Vlade Lešića na način koji sam opisao u gornjem dijelu teksta i kasnije od Mira toliko se iznervirao da nije preuzeo nagrade za treće mjesto.Zato nam je i slika malo neuobičajena.Moram još spomenuti Zvonimira Sesartića koji je većinu turnira proveo na lijevoj strani liste,ali i uspio doći do trećeg mjesta,što je znak da se nakon dvije sezone vraća na nivo igre koji njegov talent zaslužuje.Pratićemo njega i ostale mlade igrače koji dolaze na slijedećim turnirima,a za kraj zahvala našem domaćinu Robiju,vlasniku c.b.PERISKA na trudu da ugosti sve igrače koji su nastupili na prvom turniru masters serije.


SASTANAK UOČI POČETKA NATJECANJA

Dana 06.10.2014. u restranu Bolero održan je sastanak na kojem su sudjelovali slijedeći predstavnici klubova i ekipa:

 • JURICA BLAŽEVIĆ-PREDSTAVNIK P.K.SPLIT LONDRA
 • IVAN LJUBAS-PREDSTAVNIK P.K.POSEJDON
 • TIHOMIR KUSTURA-PREDSTAVNIK P.K.DALMATINSKI PIKADO
 • MLADEN BANJAN-.PREDSTAVNIK P.K.VEDORA
 • JASMIN HODŽIĆ-PREDSTAVNIK P.K.VEDORA
 • IVAN RIBIČIĆ –PREDSTAVNIK EKIPE DIOKLECIJAN 2
 • SLAVKO MILARDOVIĆ-PREDSTAVNIK EKIPE DIOKLECIJAN 5

Na satanku su nakon duže rasprave predložene slijedeće odluke:

1.Sve ekipe koje ostvare plasman na prvenstvo Hrvatske prelaze u viši rang natjecanja kako bi dobili što veći broj ekipa u prvoj i drugoj kategoriji.

2.Sve su ekipe obavezne igrati županijski kup kako bi imali što više predstavnika na završnici kupa RH u Poreču.

3.Ekipa koja ostvari plasman u 1.ligu prvu sezonu je zaštićena od prelaska igrača u drugu ekipu istog ranga.Igrač iz ekipe koja je to ostvarila može igrati u drugoj ekipi samo drugu županijsku ligu.

4.Bio je i prijedlog o razdvajanju kategorija na županijskim mastersima .1.i 2.da igraju zajedno dok bi treća igrala odvojeno.Međutim to bi dovelo do kompliciranja pri vođenju turnira i smanjenja nagradnog fonda koji i do sada nije bio velik.Ali kako su trećeligaši najmasovniji na našim turnirima njima će se povećati nagradni fond na završnom turniru(TOP 8)..

5.Prvi masters turnir ove sezone održat će se u subotu 25.10.2014.u caffe baru Periska,uz dodatak da se ponovo uvodi nagrada za najveći izlaz .

6.Svi klubovi kojima je istekao mandat imaju rok do kraja godine da to obavezno produže. 7.Sve ekipe koje do 07.11.2014.ne plate kotizacije i članarine koje moramo proslijediti HPS-u neće biti u mogućnosti nastaviti natjecanje.

 

Predsjednik PSSDŽ Eduard Akrap


Nova sezona

 

Evo nas na početku još jedne sezone ligaškog natjecanja i to 22.po redu. Nadam se da ste puni elana za igru, ali još više za druženje i dobru zabavu sa suigračima i sportsku borbu s protivnicima. Za početak jedne nadam se zanimljive  sezone nekoliko važnih obavijesti o prijavama i početku natjecanja. 

Zadnji rok za prijave ekipa je 03.10.2014.,a kotizacije su iste kao i lani 250 kn po ekipi, 75 kn za svakog prijavljenog igrača  i 100 kn članarina za klub i to su novci koji  idu Hrvatskom pikado savezu. Ove sezone HPS je skratio rok za prijavu i plaćanje kotizacija tako da molim sve koji su ovlašteni za plačanja obaveza svojih ekipa da to obavezno naprave do početka natjecanja na žiro račun Pikado saveza  SD županije  HR6123300031100374171.

Za one koji prvi puta prijavljuju ekipu obavijest da svaki igrač koji do sada nije registriran mora priložiti kopiju osobne iskaznice i zahtjev za registraciju igrača koji se nalazi na stranici www.hps-dart.hr. Na istom podlinku se nalazi i prijavnica za ekipna natjecanja koja se mora popuniti u cijelosti i poslati mailom na adresu edo.akrap@gmail.com.

Početak natjecanja je već osam godina isti,a za one koji ne znaju to je prvi tjedan iza praznika Dana Državnosti. Dakle u ponedjeljak 13.10.start druge lige, u utorak 14.10.start prve lige i u srijedu 15.10.startaju trećeligaši. Dame će  krenuti dva tjedna kasnije jer ih ima manje pa da se natjecanje ne završi prerano,ali i da lakše uskladimo termine odigravanja. 

Obavijest i svim članovima skupštine da je redovna sjednica u ponedjeljak 06.10.2014. restoran Bolero(zgrada Belvedere) u 19 sati. Poziv sa predloženim dnevnim redom će biti dostavljen pismenim putem. Molim sve klubove koji nisu u mandatu da to pod hitno reguliraju i dostave nova rješenja jer neće moći nastupati pod imenom svog kluba.

Za kraj još jedna molba svim našim članovima koji imaju neke snimke ili fotografije vezane uz pikado naše županije da popunimo ove naše  internet stranice ili ako neko ima prijedlog kako da poboljšamo stranicu ili bi volontirao pri izradi molim da se javi na mob. 098 423055.

 

Hvala unaprijed svima i želim vam puno sportskog i osobnog uspjeha u sezoni koja je pred nama.

 

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap

 


BILA BOJA - Pobjednice kupa za dame

Bila boja je ove sezone odnijela u svoje klupske prostorije pobjedničke pehare i u županijskoj ligi i kupu ostavivši iza sebe najvećeg konkurenta Tuning caffe iz Stobreča.Što se kupa tiče odluka je praktički pala u petom kolu kada je Bila boja pobjedila ekipu Tuninga rezultatom 5:0,3:2.To je bio prevelik zaostatak za stobrećanke jer su u zadnjem kolu izgubile prvi set i tu je sve bilo gotovo.Šteta je što na završnici kupa u Poreču nastupaju samo dvije naše ekipe(Bila boja i Split Londra 7) jer smo uvijek u ženskom kupu imali odlične rezultate.To se posebno odnosi na Tuning,ali i Double out 2009 koje su u našoj županiji zauzele treće mjesto kao i u ligaškom natjecanju što su im najbolji rezultati posljednih godina.

 


POSEJDON 2 - Pobjednici kupa za seniore

Posejdon 2 je obranio naslov pobjednika kupa naše županije pobjedivši Split Londru u finalu 2:0 u setovima.Iako je Vladimir Lešić izgubio oba svoja pojedinačna susreta protiv Danijela Ivezića,odlične igre Ivana Bilele(pobjede protiv Tonča Restovića) i Mira Buhe(odlučujući bod kao i prošle sezone) donijele su trofej kaštelanima.Doprinio je i Damir Petrušić tako da je to izgledalo relativno lako za pobjednike.Opet se pokazalo da su u ovom sistemu igranja parovi skoro pa presudni i ona ekipa koja uzme taj bod teško gubi meč.Treće mjesto osvojila je ekipa Split Londra 4 i tako potvrdila kvalitetu prikazanu na PH u Senju.U tijesnom susretu za treće mjesto i put u Poreć pobjedili su drugoligaša Petru i tako najavili veliku borbu u lgaškom natjecanju slijedeće sezone.Inače ova završnica kupa je zadnja koja se igrala u dvije skupine po ćetiri ekipe jer postoji mogučnost namještanja kad je jedna ekipa sigurna u prolaz.Zato slijedeće sezone idemo na turnirsku listu kao i u pojedinačnoj konkurenciji gdje svatko odlučuje o svojoj sudbini a ne o tuđoj.Za kraj želim svim našim ekipama puno sportskog uspjeha u Poreču i sve vas pozdravljam do početka slijedeće sezone.

Edo Akrap

Predsjednik PSSDŽ

 


TOP 8 - Dame

Kako se završni turnir masters serije za dame poklopio sa terminom finala lige prvaka u nogometu bili smo prisiljeni pronaći prostor za igru gdje nama televizora kako bi igračice imale svoj mir i mogle se koncetrirati na igru.Jedini takav prostor je Pikado klub Split Londra i zato smo tamo premjestili turnir iz Blue Moona gdje je prvotno bilo određeno odigravanje završnog mastersa.Kvaliteta igre je bila na dosta visokom nivou tako da niti jedan od odigrana 54 susreta nije prošao 15 krug bacanja.Po slici se vidi da su prva tri mjesta osvojile naše tri reprezentativke,mada je Jasna "visila" još u prvom kolu kada se izvukla protiv Ane Mamut.To je bio pokazatelj da nije baš u pravom izdanju na ovom turniru i na kraju za nju brončana medalja(porazi od Đurđice i Olje).Gospođica Pavlović pokazala se najmirnija u odlučujučim trenucima turnira i nekako rutinirano osvojila ovaj završni masters.Doduše u finalu je izgubila prvi meč rezultatom 3:1 od Đurđice koja je došla s lijeve strane liste i igrala dosta dobro,ali je drugi dobila istim rezultatom i na kraju osvojila pehar i šampanjac.Četvrta je bila Maja Tešija što je za nju jedan dobar rezultat u ovoj konkurenciji.

Na kraju ću iskoristiti priliku da pozovem sve igrače na završnicu kupa naše županije (TOP 8) koja će se održati u subotu 31.05.2014. točno u podne kod Double out-a.Tražimo tri naša predstavnika za Hrvatski kup u Poreču.

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap  

 


TOP 8 - 1. kategorije

U prostorijama kluba Split Londra održan je završni turnir elitne prve kategorije.Prostor za igru je bio odličan za igrače,ali za gledatelje nije bio najbolji zbog lošije preglednosti pogotovo kad se nađu korpuletniji igrači na crti.Međutim najvažnija je kvaliteta igre prikazana na turniru,a ona je bila stvarno na visokom nivou u većini odigranih susreta.Pogotovo su kvalitetom odskakali finalisti Vladimir Lešić i Ivan Bilela.Njihovo finale bilo je jedno od boljih u zadnjih nekoliko sezona.

Lešić je najprije izgubio od Bilele u finalu desne strane liste,ali je u velikom finalu bio bolji i rezultatom 4:1,4:2 osvojio TOP 8 1.kategorije peti put zaredom.Budu li njihovi suigrači na ovom nivou igre možemo očekivati dobre vijesti iz Senja.Treće mjesto osvojio je Jure Škokić i tako priredio malo iznenađenje ostavivši iza sebe Buhu,Malenicu i Brzića.

 


TOP 8 - 2. kategorije

 Dana 03.'05.2014. održan je završni turnir masters serije druge kategorije koji je bio jedan od zanimljivijih u zadnje vrijeme bar što se finala tiče. Doduše prostor u caffe baru No Limit gdje je domaćin Pikado klub Diego nije bio dovoljan za sve zainteresirane gledatelje i to je donekle smetalo igračima u igri.Izgleda da je najmanje smetalo Marinu Volareviću koji je doduše uz dosta problema osvojio ovaj prestižni turnir.Naime u finalu je izgubio pet setova zaredom od Nikše Radoševića te bio na rubu poraza ali je dobio tri u nizu i ipak pobjedio.Doduše mora se reći da je Nikši Radoševiću aparat "ukrao" dvije strele ali to ipaqk nije utjecalo na konačni rezultat.Treće mjesto zauzeo je Ante Grubišić koji je napravio dobar rezultat s obzirom da igra samo od turnira do turnira što je jednom mjesečno. 

 Još samo napomena da je dodjela nagrada za ovu ligašku sezonu u restoranu Bolero(srijeda 14.05. u 19 sati).Pozivaju se svi igrači da dođu u što većem broju u dresovima kluba radi fotografiranja za internet stranicu našeg saveza,ali i da zaplješćemo svima koji su u swojim kategorijama bili najbolji.

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap

 


TOP 8 - 3. kategorije

 U Pikado klubu Vedora održan je završni turnir masters serije igrača treće kategorije.Svi igrači koji su se plasirali na završnicu igrali su na turniru koji je bio po igri koja je prikazana u rangu kategorije koje igrači imaju.Nekako ispada da je Petar Jelavić Šako bez velike muke pobjedio sve svoje protivnike što je i dokaz njegove kvalitete koja se vidila i na zadnjem izlučnom turniru u Bile Boje,pa i kroz ligaška natjecanja.U finalu je pobjedio Hrvoja Tešiju koji je igrao dobro ali se vidilo da mu nedostaje kontinuiteta igre s obzirom da ove sezone nije igrao ligaška natjecanja.Pomalo iznenađujuće je treće mjesto Nikole Borovčića Kurira koji nije bio u krugu igrača koji su bili favoriti za osvajanje medalja.Zato je jedan od favorita Ivan Ribičić prvoplasirani s masters liste razočarao tek ćetvrtim mjestom na turniru.Međutim kako se igralo do tri pobjede turnir je pokazao trenutnu fomu igrača i njihovu kvalitetu kako ruke tako i glave.Hvala svim natjecateljim na pravoj sportskoj borbi,a osvajačima pokala čestitke. 

 Predsjednik PSSDŽ                                                                                                                                                                            

 Eduard Akrap

 

1


4. MASTERS - DAME

Nakon posljednjeg mastersa u muškoj konkurenciji na istom mjestu (C.B.BILA BOJA) je održan i posljednji turnir masters serije za dame.Nije bilo previše igračica,samo 11 ali je bilo zanimljivo.Borba za TOP 8 bila je između Ane Mamut i Snežane Perišić koje se nstojale preskočiti Rinu Radun koja se nije pojavila na turniru.Uz to bilo je zanimljivo i finale između Jasne Šegvić i Olje Pavlović koje su pokazale najbolju igru ove sezone.I ovaj put kao i na prošlom mastersu Olja je bila bolja,mada su nijanse odlučivale jer je Jasna kod rezultata 1:1 nekoliko ruku bezuspješno gađala izlaz.Olja Pavlović je tako osvojila sva tri mastersa na kojima je nastupila,a i u muškoj konkurenciji je ušla u TOP 8 druge kategorije što je prvi put u povjesti naše županije da je jedna dama ušla u odabrano muško društvo.Treba još spominuti i treće mjesto Snježane Perišić koje joj nažalost nije bilo dovoljno da se probije na završni turnir.Jedva ćekamo taj turnir koji će se održati vikend iza Senja,i vidjeti može li Jasna četvrtu sezonu zaredom to osvojiti.


6. MASTERS TURNIR

Turnirom u BILE BOJE završila je serija mastersa za sezonu 2013/2014 i još nam ostaju samo završni TOP 8 po kategorijama.S obzirom da je bio zadnji turnir i većina mjesta na završnim turnirima je već osigurana došao je solidan broj igrača.Među četrdeset igrača učestvovale su i dvije igračice i igrale odlično,pogotovo Olja koja je na kraju završila ćetvrta.Petar Jelavić Šako osvojio je treće mjesto što mu je donijelo plasman na završni turnir,ali dokaz kvalitete koja bi bila još više izražena da nema poslovnih obaveza.Drugo mjesto za Ivana Bilelu je maksimum u situaciji kad Vlado Lešić ima svoj dan i kada dolaziš u finale s lijeve strane liste.Samo da Vlado tako zaigra na prvenstvu Hrvatske bilo bi odlično.Iskoristio bi ovu priliku da se malo osvrnem na završena ligaška natjecanja.Split Londra 4 je pobjedila u trećoj ligi sa tri boda razlike,ali je to ipak u kriva slika jer su oni daleko najbolji u toj kategoriji i baš me zanima kako će proć u Senju.Najveće iznenađenje ove sezone je pobjeda Posejdona 3 u drugoj kategoriji bez poraza.Kraj puno razvikanijih ekipa uzeli su prvo mjesto sa ogromnom razlikom ispred drugoga.Sve zahvaljujući ujednaćenoj ekipi bez velikih zvijezda ali i bez rupa u ekipi.Posejdon 2 je bez izgubljenog boda prošetao do titule prvaka županije.Ove sezone imaju i širinu klupe pa im se nisu događali porazi kao lani od Podgore.Oni bi trebali svoju kvalitetu potvrditi u Senju,jer su očekivanja uvijek velika kad su oni u pitanju. 


3. MASTERS - DAME

Pikado klub Split Londra bio je domaćin trećeg turnira masters serije za dame gdje se okupilo 15 igračica što je dobar odaziv za današnje prilike.Što je još važnije igra je bila na visokom nivou i bilo je dosta zanimljivih mečeva koji su završavali u šestom krugu.Olja Pavlović je bila najbolja i zasluženo je osvojila turnir pobijedivši u finalu Jasnu Šegvić koja nije bila na svom nivou iz lige.Time je bar malo zaliječila rane koje su nastale gubitkom prvog mjesta u ligaškom natjecanju.Đurđica Delić je osvojila treće mjesto i time pokazala da se pomalo vraća u formu, mada to još uvijek nije ono pravo,ali vidi se volja.Najviše me je iznenadila Josipa Radić koja je odigrala odličan turnir i da joj ždrijeb nije dva puta namjestio Olju Pavlović bila bi još koju stepenicu više od četvrtog mjesta koje je osvojila.Ona i Ana Mamut su odigrale najbolji meć na cijelom turniru.U svakom slučaju nakon što je Tuning prosuo prednost u ligaškom natjecanju(a tu sam mogućnost predvidio u prijašnjim tekstovima),bit će veoma zanimljiv županijski kup.Pogotovo što se zna da u kupu samo dvije raspoložene igračice mogu donijeti pobjedu.Jedva čekamo četvrti masters koji je po raporedu 12.04.u Bile boje.i početak kupa u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

 


POBJEDNICI 5. MASTERS TURNIRA

Ovaj predzadnji turnir ove sezone ostat će upamćen po prekidu velike serije nepobjedivosti Vladimira Lešića.Kada ga je Miro Buha dobio na desnoj strani turnirske liste ja sam mislio(a vjerujem i većina natjecatelja) da će Lešić opet u finale.Međutim već u prvom susretu naletio je na raspoloženog Juru Škokića i ispao s turnira.Tako je završila trogodišnja dominacija na županijskim mastersima Vladimira Lešića koji je na ovom turniru bio daleko ispod razine svoje standadne forme.Na ovom 5.mastersu sudjelovalo je 42 igrača što je nešto manje nego zadnja dva turnira,a jedan od razloga je i velika kiša koja je pala pola sata prije početka turnira.To nije smetalo Mira Buhu da sa šest glatkih pobjeda osvoji pehar pobjednika turnira.Zanimljivo je da je drugoplasirani Jure Škokić odigrao 11 susreta,dakle pet više od pobjednika i jedan je od rijetkih koji su cijeli turnir igrali na lijevoj strani liste i došli do finala.Marin Volarević je iskoristio pogodniji ždrijeb i osvojio treće mjesto što mu je donijelo dosta bodova i velike izglede za TOP 8.Šesti turnir masters serije trebao bi se održati zadnji vikend u trećem mjesecu jer je početkom travnja pojedinačno prvenstvo Hrvatske u Sesvetama.Problem je Hajduk kojeg svi volimo pa treba izbjegavati dane kada se igraju domaće utakmice.Iz tog razloga možda prvi put masters bude u petak.  


DAVOR BUBIĆ

Dobili smo još jednu potvrdu da pikado postaje sport priznat i od gradskih struktura u ovom slučaju zajednice sportskih udruga grada Solina.Veliko je to priznanje za sve nas u našoj županiji,a pogotovo za Davora koji će nadam se dobiti podstrijeha za daljni rad i napredovanje u pikadu ali i u životu uopće.Premda je naš Bubinjo još mlad(tek 18 godina)ovo mu je već ćetvrta sezona sudjelovanja u natjecanjima.Njegov najveći uspjeh do sada je osvojeno treće mjesto sa svojim klubom Arena na prošlom prvenstvu Hrvatske u Senju.Ove sezone je među osam najboljih u poretku mastersa 1.lige i nadamo se da će biti još bolji.Na kraju moram spomenuti još jednu njegovu kvalitetu koja je vrlo bitna.Kad je tek počinjao igrati vozio sam ga u Dugu resu na masters.Najprije sam se upoznao s njegovom mamom koja je htjela vidjeti s kim ide jer je on tada imao jedva 15 godina i on joj je obećao da će me slušati.Davor Bubić ponekad zvani Taylor bio je savršenog ponašanja tada i uvik kada smo zajedno na natjecanju.Zato je i omiljen među svim igačima pikada.
Čestitamo!
 


2 MASTERS DAME- TUNING CAFFE STOBREČ

Ovaj turnir će ostati upamćen po rekordno malom broju natjecateljica,samo 11 što se nije dogodilo u 15 sezona organiziranja ženskih masters turnira.Interesantno je to da je i najmasovniji turnir u konkurenciji dama bio također u Tuninga prije tri sezone kada je bilo 24 natjecateljice.Ovo je možda prvi put u zadnjih nekoliko sezona da nije bilo Olje Pavlović i Đurđice Delić na jednom mastersu,a nije bilo ni treće naše reprezentativke Ivane Tadić mada se turnir održavao u njenom klubu.Đuke više i neće dolaziti na pojedinačne turnire,a i zadnje dvije utakmice lige je bila na klupi.Izgubila je volju za ipikado,a sve je počelo "zaslugom" HPS-a koji su je prevarili kada je trebalo ići sa reprezentacijom u Kinu 2012 i poveli Vlastu Stankić iz Rijeke.Tako će i reprezentacija izgubiti igračicu koja nikada nije strahom i tremom upropastila svoju igru.Kad je rijeć o Hrvatskoj reprezentaciji jedna igračica koja je trebala biti u sastavu za Njemačku a nije,opet zaslugom IO HPS-a osvojila je ovaj turnir u Stobreču.Jasna Šegvić iskoristila je malo slabiju konkurenciu i ipak s dosta muke pobijedila Anu Mamut u finalu koje je bilo jedno od najboljih koje sam ja gledao u mojoj dugoj karijeri organiziranja turnira.Jase je bila bez poraza a Ana je u finale došla s lijeve strane liste,ali je s brzih 2:0 uz veću podršku domaće publike izjednačila.Doduše Jase bi prva došla na izlaz ali bi se ukopala na dva puta jedan i Ana bi to iskoristila.Prvi puta kad je Jase pogodila taj izlaz bio je znak da će ipak ona odnijeti pobjedu na ovom turniru jer sve se svelo u jednu malu koju je ona dobila.Treće mjesto je osvojila Dolores Pivić koje je tako potvrdila dobru igru za svoju ekipu,gdje u zadnjim kolima ne zna za poraz.Žao mi je što nije došla mala Andrea Tolj jer vjerujem u nju samo joj treba koja pobjeda da stekne sigurnost u samu sebe.Za kraj nešto što nema veze s turnirom nego s ligaškim natjecanjima.U prošlom kolu je dotada nepobjedivi Tuning caffe izgubio kući od Split Londre 7 rezultatom 6:10 i doveo se u poziciju da strahuje za svoje prvo mjesto na kraju sezone.Mada je taj poraz kod nekih izazvao sumnju,ja sam uvjeren da je stvar podcjenjivanja protivnika koje se nekad i osveti.Godinama Olja nije izgubila tri susreta u jednoj partiji ali jednom dođe i takav dan.Uz odličnu igru Maje Tešije,pa i pomoći ostalih suigračica(posebno Zorane Tomić koje je otvorila meć pobjedom protiv Olje) došla je pobjeda i totalno zakomplicirana situacija gdje se zna samo posljedni,meni puno draga ekipa Blue Moon-a.Htio sam ovim primjerom reći da u sportu nikada nisi siguran u pobjedu bez obzira koliko kvalitetne igrače ili igračice imaš.   

                                                                                                                                                                            Predsjednik  PSSDŽ

                                                                                                                                                                            Eduard Akrap


4. MASTERS TURNIR SEZONA 2013/2014

Ovaj turnir u caffe baru Light bio je najposjećeniji u ovoj natjecateljskoj sezoni sa 54 prijavljena igrača.Ovog puta se nije prijavila niti jedna igračica što ponekim igračima odgovara jer je po njima spolna diskriminacija kad dame mogu igrati sa muškim natjecateljima,a obrnuto ne može.Međutim kako je kategorizacija igrača određena na nivou nacionalnog saveza do daljnjega su naše igračice dobro došle na muške turnire.Možda su i one odustale kad su vidjele da uvijek pobjeđuje      isti igrač.Svaka čast Vladi Lešiću na još jednom osvojenom turniru u nizu i to bez neke vrhunske igre zato jer je svim svojim protivnicima utjerao strah u kosti. Bože saćuvaj da je dobričina kao Vlado kome prijetio ili nešto slično čovjek samo ne troši puno strelica na izlazu što svim protivnicima stvara pritisak,ako ne izađeš u tom krugu gotov si.Bilela i Buha su drugim i trećim mjestom potvrdili dominaciju Posejdona 2 u našoj županiji možda čak i nikad izraženiju pogotovo što imaju i širinu klupe.Uostalom njih su trojica i najkorisniji igraći 1.lige s tim što je Miro Buha prvi,a Vlado Lešić drugi,što je dokaz da Miro ima konstantu dobre igre.Četvrto mjesto na ovom mastersu je osvojio Hrvoje Šitum koji u paru sa Ivanom Ribičičem dominira trećom ligom uz podatak da deset kola zaredom nije izgubio susret.On bi mogao biti novi igrač za najbolje ekipe prve lige.Zajedno s njim dolazi i nešto mlađi val igrača iz PK Vedora koji imaju kvalitetu i upornost za puno dobrih rezultata što su pokazali na HPS-u mastersu u Dugoj Resi.To su Toni Ruščić,Tomislav Gusić i Toni Miše,samo je pitanje koji će od njih postići kontunitet kvalitetne igre u dužem vremenskom periodu.  

 


3 MASTERS TURNIR

Pozdrav svim igračima i ljubiteljima pikada u našoj      županiji.Pomalo hvatam konce uređivanja stranice i nadam se da će to sve bolje izgledati.Problem je  što sve iziskuje vrijeme pa smo do sada malo zaostajali i nismo bili ažurni.Sada ću iskoristiti priliku da se osvrnem na dosadašnji dio sezone.Na masters turnirima imamo stalni rast broja igrača sa početnih 32 na 41 igrača u Bile boje do 49 u Lighta.To je jedan pozitivan trend i ipak pokazatelj da ovaj način bodovanja i igranja turnira najbolji u okolnostima totalne besparice u društvu.Svaki od ova tri masters turnira ima istog pobjednika Vladimira Lešića. Na drugom mastersu Ivan Ribičić poslao ga je na lijevu stranu liste,a na trećem mastersu Nikša Radošević uz veliku podršku navijača također ali ipak to nije spriječilo Vladu da pobijedi.Zanimljivo će biti vidjeti do kada će trajati ta nepobjedivost koja traje već tri godine.Kod dama je održan samo jedan masters turnir u PK Vedora gdje je Olja Pavlović pbijedila s prosječnom igrom što je pokazatelj da je svih 17 igračica koje su sudjelovale bilo nerspoloženo za igru.Najveće osvježenje turnira je mlada Andrea Tolj koja bi mogla biti kvalitetna igračica jer ima mirnu i preciznu ruku.Sa iskustvom će doći i pobjede.

 


1 masters - žene - sezona 2013/2014

1.Olja Pavlović 2.Đurđica Delić 3.Rina Radun 4.Jasna Šegvić

 


 

Sportski pozdrav svim ljubiteljima pikada

Stiglo je vrijeme da i Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije dobije svoju internet stranicu koja će nam pomoći da sva događanja vezana uz ovaj zanimljivi sport približimo svim zainteresiranima.

Kako su natjecanja u županijskoj ligi već počela 14.10.2013. naći će se materijala za objavljivanje da uvijek budemo aktualni i zanimljivi. Nadamo se da će i ova stranica preokrenuti negativni trend smanjivanja broja ekipa u našoj županiji zadnje tri godine.

Za sada samo osvrt na prošlu sezonu gdje su naše cure bile puno uspješnije od svojih muških kolega osvojivši Ekipno prvenstvo Hrvatske u Senju(Tuning caffe) i Hrvatski kup u Pušći(Bila Boja). Zato su i zaslužile da krase prvu naslovnicu.

Sve ostale naslovnice biti će određene aktualnim događajima,rezultatima i najavama.Isto tako pozivamo sve članove saveza da iznesu prijedloge i sugestije,pa i kritike ali umjereno da bi nam stranica bila što kvalitetnija.

  

Predsjednik PSSDŽ

Eduard Akrap